24 juni 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Week van Waanzin (6)

Met verwondering kijken we naar wat de voorbije week in de media kwam

Magnette wil een magneet voor Vlaams Geld
Deze zagen we al van ver aankomen! Volgend op uitspraken van onder andere Alexander De Croo (OpenVLD) en Conner Rousseau (sp.a) omtrent herfederalisering van de gezondheidszorg heeft Paul Magnette (PS) laten weten dat hij een coalitie met de NV-A eventueel wel ziet zitten… mits de NV-A ook akkoord gaat dat de gezondheidszorg terug op federaal niveau gebracht wordt zodat alles veel vlotter kan verlopen en er slechts 1 minister van mondmaskers meer nodig is. Althans, dat wil Magnette ons toch laten geloven.

De realiteit toont echter een ander beeld. De Vlaming draagt gemiddeld 31% meer bij aan de sociale zekerheid dan een Franstalige medeburger terwijl in Wallonië meer dan 5% per man meer geld uitgegeven wordt. Ook qua verhoogde tegemoetkoming zijn er grote verschillen: slechts een 15% van de Vlamingen hebben hierop recht, tegenover 21% in Wallonië en zelfs 32% van de Brusselaars. Of wat dacht je van uitkeringsdagen vanwege arbeidsongeschiktheid en invaliditeit? 21.87 dagen per gerechtigde in Vlaanderen tegenover net geen 28 dagen in het zuiden. Het ergste hiervan? Deze cijfers dateren uit 2018 en zijn al sinds minstens 2013 stijgend in rechte lijn. Het wordt er dus niet beter op.

Terwijl Vlaanderen voor elke minimale regionalisering bij een staatshervorming klaar moest staan met een cheque voor onze Franstalige medeburgers kan je er donder op zeggen dat dit in omgekeerde richting ook zou gebeuren bij herfederalisering, en de cijfers tonen aan dat zulke operaties in de gezondheidszorg voor nog verdere transfers van noord naar zuid zal zorgen terwijl we die zogenaamd “verhoogde efficiëntie” ook wel op onze buik zullen kunnen schrijven. Ooit al gezien dat er op Federaal of Waals vlak iets efficiënter is geworden?

Alsof dat nog niet genoeg is, wist het kopstuk van de PS deze week ook nog een recovery shock van 37.5 miljard euro voor te stellen dat “onze” economie zou moeten relanceren. En hoe wil hij dat doen? Door onder andere het stelsel van tijdelijke werkloosheid tot het einde van het jaar te verlengen! Mensen dus subsidiëren om thuis te zitten en niets te doen, dàt zal zeker onze economie goed doen! In “De Afspraak op vrijdag” wist econoom Paul De Grauwe alvast te melden dat hij het plan “surrealistisch” vindt aangezien we nu al naar een tekort van 50 miljard gaan en als Paul De Grauwe – die alle problemen opgelost ziet worden door gewoon wat geld bij te drukken – het al surrealistisch vindt, dan weten we genoeg!

Contactopspoorders hebben het druk!
Maar niet echt. De VRT weet te melden dat de 450 contactopspoorders van het callcenter van het Agentschap Zorg en Gezondheid vorige week toch wel 600 telefoontjes per dag gedaan hebben en daarmee ongeveer een 1,5 contacten per gebelde persoon hebben blootgelegd. Het idee was om 1.200 contactopspoorders aan te werven zodat deze konden nagaan met wie Corona-besmette personen in contact geweest zijn om deze personen dan te verwittigen zodat verdere verspreiding van het virus tegen gehouden zou kunnen worden. Slechts 450 zijn er tot op heden aangeworven en dat lijkt maar goed ook want met slechts 2 telefoontjes per dag voor 450 man kom je op een totaal van 900 telefoontjes op 8 uur… als er effectief 1.200 aangeworven zouden zijn zouden er lonen uitbetaald zijn geworden aan 300 man die 8 uur lang met hun duimen zaten te draaien terwijl de rest toch wel 1 telefoontje op die volle acht uur moest doen… Jaja, de overheid is een schoolvoorbeeld van efficiëntie!

We vervelen ons hier kapot
Althans, dat moet de ambassadeur van Peru in België gedacht hebben want blijkbaar heeft die man niets beters te doen dan zich te moeien in de zaak omtrent het kitten Lee waarover we eerder al berichtten. Omdat het FAVV de zaak voor de rechter wil beslechten (die ook niets beters te doen heeft en zich kapot verveelt) heeft de ambassadeur een brief geschreven naar de advocaat van het meisje Selena Ali die het kitten had meegebracht uit Peru. Daarin stelt de man dat de stad Cuzco al meer dan tien jaar hondsdolvrij is en het kitten zeker niet geïnfecteerd is, nadat eerder de Peruviaanse universiteit Universidad Nacional Mayor de San Marcos, twee dierenartsen en een expert in hondsdolheid dit hadden bevestigd. Volgens het FAVV was er nochtans een lokale krant in Cuzco die vorig jaar nog gerapporteerd had over vijf gevallen van hondsdolheid. Het FAVV weet dus blijkbaar beter wat er in Peru aan de hand is dan de ambassadeur van het land zelf!

Eén kitten dat naar België gesmokkeld is houdt ondertussen naast het FAVV dus ook de ambassadeur van Peru, Vlaams Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts, Michel Vandenbosch van Gaia, een universiteit in Peru, twee dierenartsen in België, het voormalig afdelingshoofd hondsdolheid bij het Belgisch wetenschappelijk instituut Sciensano (ja, die van de Corona-testen!), Marc Van Ranst, Federaal minister Dennis Ducarme (MR) en ons gerechtelijk systeem (FAVV is een rechtszaak opgestart!) bezig. We vervelen ons duidelijk kapot tijdens deze Corona-crisis en hebben niets beters te doen!

Marc Van Ranst is onfeilbaar
Dat lijkt hij zelf toch te denken. Volgend op de Pano-documentaire van de VRT omtrent de aanpak van de Corona-crisis in België laat de viroloog weten dat het ongehinderd laten terugkeren van de skiërs uit Italië totaal geen inschattingsfout was. Immers “Geen enkel ander land kon het tegenhouden”. Beste Meneer Van Ranst, gelieve te kijken naar Nieuw-Zeeland: Drie weken na de eerste infectie zat het hele land in complete lockdown inclusief gesuperviseerde isolatie van mensen die terugkeerden naar het land, terwijl in België de lockdown pas 2 maanden na eerste infectie gebeurde en er totaal niemand in isolatie gezet is. Gevolg: Nieuw-Zeeland heeft tot op heden een 1.500 geïnfecteerden en 22 doden. Moeten we de cijfers voor België nog eens bovenhalen? En voor diegenen die weer afkomen met “jamaar, wij tellen alles en de rest van de wereld niet”: als we geen rekening houden met de niet-bevestigde coronadoden in de woonzorgcentra staan we wereldwijd op de vierde plaats in plaats van de eerste. Woohoo, nogal een verschil hè, dat “anders tellen”!

De mondmaskergrap van de week:
Avrox, de Luxemburgse postbusfirma die 15 miljoen mondmaskers zou leveren aan België tegen de prijs van 2.5 euro/masker blijkt gekozen te zijn vanwege “snelle leveringscapaciteit” en daarom dat veel goedkopere Belgische bedrijven naast de deal grepen. Ding is echter wel dat die maskers op 24 mei geleverd moesten worden en tot op heden zijn van de 15 miljoen nog maar slechts 2.7 miljoen overhandigd terwijl het Gentse River Woods dat 3 miljoen maskers moet bezorgen dit wél op tijd heeft kunnen doen. NV-A kamerlid Michael Freilich heeft zich in de materie vastgebeten en kwam er zo achter dat verscheidene Belgische bedrijven reeds op voorhand waarschuwden dat zo’n hoeveelheid op zulke korte termijn leveren zeer moeilijk zou worden, maar hun prijzen lagen wel 1 a 1,5 euro goedkoper dan Avrox. Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) trekt er zich echter niet al teveel van aan blijkbaar want in het parlement bleef hij enkel maar herhalen dat Avrox het enige bedrijf was dat aangaf binnen de termijn te kunnen leveren en dan een “beetje meer” betalen is onder die omstandigheden natuurlijk geen probleem. Geloofwaardigheid is duidelijk een absolute topprioriteit voor onze Minister van Defensie…

De grenzen naar de buurlanden zijn weer open! Enkel weten de buurlanden dat niet…
Alsof een wekelijkse mondmaskergrap nog niet genoeg is, deed onze minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V), er nog een schepje bovenop. Compleet uit het niets kregen we plots op vrijdag te horen dat familiebezoek over de grens vanaf zaterdag weer toegelaten zou worden, op zaterdag gevolgd door het bericht dat de publicatie in het Staatsblad aangaf dat ook winkelen in het buitenland weer tot de opties behoort! Wel moest daar de kanttekening bij geplaatst worden dat het enkel ging om winkelen voor “essentiële behoeften”, dus niet voor “fun shopping”. Althans, volgens Pieter De Crem zelve die aangaf dat hij hierover gesproken had met zijn collega’s uit het buitenland. Wat hij effectief besproken heeft blijkt echter een mysterie, want zijn buitenlandse collega’s bleken van niets te weten zoals de mensen aan de Franse grens al snel merkten aangezien ze het land niet binnen mochten. En ook in Nederland was de verwarring groot. Onze grenzen waren dan misschien wel open, die van de buurlanden nog niet! Nederland verwachtte geen versoepeling voor 8 juni, en in Frankrijk is men zelfs niet van plan om iets te veranderen voor 15 juni… Hoe je moet controleren of iemand op familiebezoek gaat, of enkel maar gaat shoppen voor “essentiële zaken” is sowieso al vragen voor een compleet fiasco, maar dat De Crem een babbeltje over het weer (althans, dat is wat we vermoeden) ziet als een overleg met ambtsgenoten over versoepeling van de grenzen is er wel helemààl over, niet? Of gaat onze minister ons doen geloven dat hij dit effectief allemaal tot in detail besproken heeft maar dat zowel Frankrijk als Duitsland als Nederland dat intern “vergeten” zijn te communiceren naar de rest van hun bevolking? Nààààh!