True Blood – Seizoen 4

True Blood – Seizoen 4

Sookie verlaat de wereld van de Feeën nadat ze ontdekt dat niet alles zo fantastisch is als was gedacht, en keert terug naar Bon Temps om erachter te komen dat tijdens haar korte verblijf bij de Feeën er een heel jaar voorbij is gegaan in de echte wereld. Bill is de nieuwe koning der vampiers, Jason heeft Sookie’s huis verkocht, Tara is vertrokken naar New Orleans, en Sam Merlotte heeft nog steeds problemen met zijn kleine broertje Tommy. Yup, er is veel gebeurd tijdens Sookie’s afwezigheid maar niets in vergelijking met wat er op het punt staat te gebeuren.

Wanneer een groep heksen erin slaagt om een papegaai terug tot leven te brengen ziet Bill dit als een serieuze dreiging aangezien Necromancers erom gekend staan dat ze macht hebben over de doden. Hij stuurt Eric Northman erop uit om dit af te handelen, maar deze interventie valt echter compleet anders uit dan verwacht…

Op het einde van seizoen 3 kwamen we het eindelijk te weten: Sookie is een fee! Dus naast vampieren en weerwolven hebben we nu feeën, weerpanters, heksen, shapeshifters en geesten. Ben ik iets vergeten? Waarschijnlijk dat we nog wel wat meer bovenmenselijke wezens zullen zien voorbijkomen maar men moet iets doen om de zaken interessant te houden, nietwaar?

In ieder geval, om nieuw leven in de serie te blazen wordt het hele feegedoe na de eerste aflevering al snel opgeborgen om slechts hier en daar kortstondig terug voorbij te komen. De echte slechterik in dit seizoen is een 400 jaar oude heks die nog wat zaken heeft af te handelen met de vampieren. Maar dat is niet alles. We krijgen ook verdere uitdieping van de verhalen rond vele (indien niet alle) van de bijpersonages en natuurlijk krijgt ook Sookie’s romantische escapades met Bill en Eric meer dan genoeg aandacht.

Dit allemaal, gecombineerd met de regelmatig veel te korte scenes die switchen tussen personages, zorgt ervoor dat het seizoen nogal van de hak op de tak springt en wat mist op gebied van verhaal vertellen. Bij momenten is het alsof de makers teveel informatie in een episode proberen te steken, terwijl andere keren ze veel te lang doorbomen over iets (Sookie’s droomsequenties met Bill en Eric zijn hier een goed voorbeeld van).

Zodra alle 12 episodes voorbij zijn is er meer dan genoeg opgezet om een schitterend vijfde seizoen te vullen. Als dusdanig zouden we kunnen stellen dat seizoen 4 een intermezzo is dat gevuld wordt met een hoop (niet altijd even interessante) informatie zodat we klaargestoomd worden voor seizoen 5.