11 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Tinker Taylor Soldier Spy

Deze aangrijpende thriller over spionage tijdens de Koude Oorlog volgt een Engelse spion: is hij een dubbelspion?

Deze aangrijpende thriller over spionage tijdens de Koude Oorlog volgt een Engelse spion: is hij een dubbelspion?

Onze opinie:
De jaren 70 tijdens de Koude Oorlog. Control is ervan overtuigd dat er een mol zit in de Britse Intelligence Service, maar als een ongeauthoriseerde undercoveroperatie, opgezet om de mol te vinden, compleet fout loopt, heeft Control geen andere keuze dan ontslag te nemen samen met zijn nummer twee, George Smiley. Enkele jaren later meldt afvallig agent Ricky Tarr aan een hooggeplaatste ambtenaar dat er een mol zit aan de top van de Britse Intelligence Service. Smiley wordt uit zijn pensioen teruggeroepen om dat in totale geheimhouding te onderzoeken…

Dezer dagen gebeurt het raar of zelden nog dat we films zien over spionnen en als er dan toch eentje voorbijkomt is het à la Mission Impossible, waarin explosies en totaal onrealistische actie op de voorgrond treden. Als dusdanig is het een verademing om nog eens een “echte” voorbij te zien komen in de vorm van Tinker Taylor Soldier Spy, de verfilming van het gelijknamige boek van John Le Carré, waarin we de sfeer van de jaren 70 en de Koude Oorlog perfect zien terugkeren en waarin spionnen werken met informatie en intelligentie in plaats van met kogels en explosieven. De cast doet een schitterende job en we krijgen mensen te zien die naar hun werk gaan zoals de gemiddelde man in de straat. Behalve dan dat hun werk bestaat uit het maken van geheime plannen en het verzamelen van informatie die de levens van miljoenen anderen kan beïnvloeden. Het is een gevoel van naturel en “een gemiddelde dag op kantoor” die deze film met kop en schouders boven de rest doet uitstijgen. De scène op het verlaten vliegveld is daar een perfect voorbeeld van. Smiley die een gesprek voert met een van zijn voormalige collega’s alsof de voetbalwedstrijd van de vorige avond het onderwerp is, terwijl ze in werkelijkheid afwegen of de man dood moet. Excellent!

Ik kan niet echt zeggen dat deze film me van mijn sokken blies, noch dat het een film is die ik naast de grootsten aller tijden zal plaatsen, maar een ding is zeker: het is de beste spionagefilm die we in jaren gezien hebben!