20 oktober 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

The Sweeney

Een Britse actiefilm die weinig meerwaarde brengt aan het genre

In The Sweeney, gebaseerd op de gelijknamige Britse TV-serie uit de jaren ’70, zien we hoe de leden van Londen’s “Flying Squad” politie onder de leiding van Jack Regan (Ray Winstone) op hardhandige wijze komaf maken met criminelen. Dat er nogal wat “collateral damage” bij hun interventies komt zien nemen ze er maar bij want de resultaten spreken voor zichzelf. Althans, dat is de mening van Regan en zijn team, een mening die niet echt gedeeld wordt door Ivan Lewis, inspecteur van Interne Zaken, die besluit dat het team wel eens een nader onderzoek verdiend heeft. Dat Regan een relatie heeft met Lewis’ vrouw Nancy, die eveneens in Regan’s team werkt, is volgens Regan echter de echte reden voor het onderzoek.

Wanneer een juwelierszaak wordt overvallen en een toevallige aanwezige in ware executiestijl wordt neergeschoten ziet Regan hierin de hand van een oude vijand die reeds enkele jaren het land verlaten heeft. Regan ruikt bloed en opent met volle overtuiging de jacht, niet wetende dat hierdoor hij zichzelf en zijn team mogelijk naar de ondergang leidt.

Zoals gezegd is The Sweeney gebaseerd op een Britse TV-serie uit de jaren ’70 maar de makers hebben zich nogal wat vrijheden gepermitteerd en niet allemaal ten goede. Het verhaal is naar de moderne tijd getransporteerd, Jack Regan is niet zozeer een gefrustreerde agent meer die de rand opzoekt in zijn werk, maar eerder een gewone schurk die per ongeluk een politiebadge mag dragen. In de serie zouden we Regan nooit de wet zien overtreden, maar in deze film zien we hem na een tiental minuten al doodleuk gestolen goud verkopen. Hmmm, niet echt iets waarmee je een personage populair mee maakt.

Verder is het verhaal ook een beetje simpel en bij tijd zelfs ongeloofwaardig. Regan’s relatie met Nancy is wel héél erg bij de haren getrokken, dat de onderzoekers zoveel tijd nodig hebben om de clou door te krijgen die we na een half uur al zagen komen helpt ook al niet, en het finale einde is ook al een tegenvaller.

Is The Sweeney dan een complete mislukking? Nee, gelukkig niet. George Carter (gespeeld door Ben Drewd) is in tegenstelling tot Jack Regan wél een interessant personage om te volgen, en de actie (vooral de autoachtervolging naar het einde toe!) wordt gelukkig mooi in beeld gebracht waardoor we toch een kleine twee uur kunnen genieten van hersenloos entertainment.

The Sweeney is een keiharde Britse actiefilm die weliswaar niet de typische flair en humor van Britse films bevat, maar puur op actie wel een redelijke beurt maakt.