10 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

The Last Samurai

Een Amerikaan wordt ingehuurd om het Japanse leger te trainen in moderne oorlogsvoering, maar krijgt al gauw respect voor de samoerai die hij moet uitroeien

Een Amerikaan wordt ingehuurd om het Japanse leger te trainen in moderne oorlogsvoering, maar krijgt al gauw respect voor de samoerai die hij moet uitroeien

Onze opinie:
Op het einde van de 19e eeuw wil het Japanse Rijk zijn horizon verbreden en handel drijven met de moderne Westerse wereld. Echter, niet iedereen in Japan is even gelukkig met deze nieuwe wind die door het land waait en de Samurai besluiten om in opstand te komen tegen de krachten die de jonge keizer beïnvloeden om deze handelsbetrekkingen op te starten.

Nathan Algren (Tom Cruise) is een legerkapitein die in de Amerikaanse burgeroorlog gevochten heeft tegen de indianen maar ondertussen amper nog een schaduw is van zichzelf vanwege de gruwelijkheden die hij bij gevechten gezien heeft en die hem een emotioneel wrak alsook een alcoholist gemaakt hebben. Hij wordt door de Japanners ingehuurd om hun leger te trainen in de kunst van moderne oorlogsvoering zodat zij op kunnen tegen de Samurai die geleid worden door Katsumoto (Ken Watanabe). Na een eerste confrontatie wordt Algren echter gevangen genomen door de Samurai en tijdens de winter wordt hij gedwongen in een klein dorpje te verblijven van waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Tijdens zijn verblijf daar geraakt hij geïnteresseerd in hun filosofie en manier van leven en wanneer hij vrijgelaten wordt moet hij kiezen: teruggaan om het Japanse leger verder op te leiden, of mee vechten met de mensen die hij is beginnen vertrouwen en respecteren?

The Last Samurai is de nieuwste pogong van Tom Cruise om een Oscar binnen te halen en we moeten eerlijk toegeven dat de film zeer zeker de moeite waard is. Al bij al moet je er wel op rekenen dat het nog steeds een Amerikaanse film is dus de nodige “helden”-scènes moet je er wel bijnemen. Als je dat niet erg vindt, dan kunnen we The Last Samurai zeker aanraden, je zal niet teleurgesteld worden.