19 oktober 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

The Book of Eli

Eli is vastbesloten om een heilige tekst te beschermen die belooft om de mensheid te redden. Daarvoor trekt hij westwaarts naar het kale, postapocalyptische land

Eli is vastbesloten om een heilige tekst te beschermen die belooft om de mensheid te redden. Daarvoor trekt hij westwaarts naar het kale, postapocalyptische land

Onze opinie:
30 jaar nadat een nucleaire holocaust de wereld in as bracht zijn de Verenigde Staten getransformeerd tot een woestenij waar de overlevenden opgedeeld zijn in criminelen en slachtoffers. In het midden hiervan is een man genaamd Eli die op missie is van God. Na een bericht ontvangen te hebben van de Almachtige is hij op weg naar het Westen met in zijn bezig een boek dat ten alle koste beschermd moet worden. Wanneer hij in een klein stadje arriveert dat door een machtige gangster genaamd Carnegie geregeerd wordt, wordt het duidelijk dat zijn geloof en toewijding tot het boek getest zullen worden.

We hebben al veel post-apocalyptische films gezien en daardoor geeft Book of Eli al onmiddellijk een gevoel van déjà-vu. Het eerste deel doet denken aan I am Legend terwijl eens Eli in het stadje arriveert we een film krijgen die weer doet denken aan Mad Max. Is dat echter slecht voor de filmervaring? Niet echt.

Book of Eli is op zo’n manier geschoten dat de film een zeer artistiek gevoel krijgt en je kan makkelijk verwonderd kijken naar de mooie beelden die op je scherm geprojecteerd worden. Die zullen ervoor zorgen dat je vergeet dat de boodschap van de film is dat je blind vertrouwen moet hebben in redding, iets dat we persoonlijk serieus erover vonden, en je zal makkelijk achteruit leunen, en relax genieten van wat voorbij komt. The Book of Eli is geen blijvende ervaring zoals I am Legend, veelal vanwege de simplistische verhaallijn en het typische Hollywood happy end, maar het is een leuke rit om uit te zitten.