18 oktober 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Streaming in Vlaanderen

Wat bieden de streaming diensten in Vlaanderen en wat betalen we ervoor?

Met meer en meer streaming diensten die beschikbaar komen in Vlaanderen is het hoog tijd om eens een overzicht te maken over wat ze allemaal bieden voor welke prijs, en wat je ervan kan verwachten.

Netflix Aanbod:
De allereerste streaming dienst die we hier ten lande beschikbaar kregen heeft een zeer uitgebreid aanbod van zowel series als films, en richt de laatste jaren zijn pijlen vooral op eigen producties sinds series als “House of Cards” en “Orange is the New Black” hoge toppen scheerden. Elke week worden er redelijk wat nieuwe titels vrijgegeven, maar doordat er meer concurrentie op de markt is gekomen merk je wel dat er tegenwoordig minder focus op Amerikaanse films en series is en meer op internationaal vlak gewerkt wordt. Zo zal je veel “Originals” voorgeschoteld krijgen vanuit Europese landen, maar evengoed Aziatische, Afrikaanse en zelfs Bollywood-producties. Dat dit evenzeer interessante titels kunnen zijn toont bvb. “La Casa de Papel“, een Spaanse topserie die gigantisch veel bekeken wordt, maar niet iedereen is even geïnteresseerd in niet-Engelstalige producties, laat staan Bollywood…

Ook qua eigen films moet Netflix niet echt meer onderdoen, waar initieel je vooral films kreeg die het TV-niveau niet echt konden ontstijgen is er de laatste jaren redelijk wat werk in gestoken en slaagt Netflix erin om zelfs titels die in de bioscoop moesten verschijnen aan te kopen en exclusief via hun platform aan te bieden. Voorbeelden hiervan zijn Bird Box met Sandra Bullock en Martin Scorsese’s The Irishman met Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci.

Netflix Prijzen:
De prijs van Netflix begint vanaf €7.99 per maand maar dan krijg je geen Hi-Definition beeld en kan je maar met 1 scherm tegelijk kijken. Deze instapper zouden we dus zeker niet aanraden. Beter is dan het tweede niveau dat je €11,99 per maand kost en daarbij worden alle titels aangeboden aan FullHD-kwaliteit (1080p) en kan je met 2 schermen tegelijk kijken. Het top abonnement komt op €15,99 en daarmee kan je met tot 4 schermen tegelijk kijken naar Netflix en wordt alles aangeboden aan UltraHD-kwaliteit, beter gekend als 4K. Punt is natuurlijk wel dat je hiervoor een 4K (of 8K) televisie voor nodig hebt om hiervan te genieten. Daarnaast kan je je de vraag stellen waarom je 4 euro per maand meer zou betalen voor 4K content als je zo’n TV hebt want die zal de FullHD-kwaliteit van het 2e abonnement normaal gezien upscalen naar 4K-kwaliteit en enkel puristen met topmateriaal qua televisie zullen het verschil zien.

Amazon Prime Aanbod:
De 2e streaming aanbieder in Vlaanderen is Amazon Prime, de videodienst van het gekende online shopping platform. Ook Amazon zet in op eigen content maar is er tot op heden nog niet in geslaagd om zo’n grote titels uit te brengen als Netflix. Gekend is natuurlijk “The Grand Tour“, de opvolger van BBC’s Top Gear, maar ook series als “The Boys” (van Eric Kripke, de man achter Supernatural), “American Gods” (van Brian Fuller, gekend van Heroes) en “The Man in the High Castle” (van Frank Spotniz, producer van o.a. The X-Files) slagen er wel in een breed publiek aan te spreken.

Qua films loopt Amazon wel wat achter op Netflix, en in Vlaanderen moet je er ook rekening mee houden dat wij NIET het aanbod van Nederland voorgeschoteld krijgen! Dit wil zeggen dat er nogal wat films en series aanwezig zijn zonder Nederlandse ondertitels en dat je ook veel Franstalige titels in het aanbod aantreft (inclusief verscheidene Amazon Originals die enkel met Franse ondertitels of dubbing komen). Ook zijn bepaalde films & series die in Nederland ter beschikking staan niet aanwezig bij ons omdat Telenet de rechten voor Vlaanderen heeft. Dit geldt zowel voor (nieuwe) films alsook bepaalde series. Daar komt ook nog bij dat Amazon bij momenten de neiging heeft om bij de start van een aflevering van een film of serie een trailer af te laten spelen van een Original. Op zich geen echt groot probleem, maar hou er wel rekening mee dat deze Franstalig ondertiteld worden… (men gaat er blijkbaar van uit dat Vlamingen wel Engels kennen, maar Walen blijkbaar niet en ondertitels vereisen)

Amazon Prime Prijzen:
De eerste maand bij Prime is gratis, en dan kan je zes maanden van de dienst gebruik maken voor slechts €2,99 per maand. Na die zes maanden ga je dan naar het basistarief van €5,99 per maand. Betaal je ineens voor een heel jaar, dan moet je slechts €49,00 euro betalen wat neerkomt op €4,10 per maand. Prime maakt geen verschil in beeldkwaliteit afhankelijk van het abonnement, de enige limiet is de kwaliteit van je televisie, UltraHD is dus ten allen tijde mogelijk (mits de bron dat toelaat natuurlijk) en dan kan je met maximaal 3 schermen tegelijk kijken. Daar komt ook nog bij dat als je een Prime Video abonnement hebt, je nooit verzendingskosten moet betalen voor zaken die je via Amazon bestelt. Het moge duidelijk zijn: Prime is voor Amazon niet enkel een bron van inkomsten, het achterliggende idee is om via Prime eveneens meer verkoop op Amazon te genereren wat de lage instapprijs voor het abonnement mee verklaart.

Disney+ Aanbod:
De nieuwe internationale streamingdienst van Disney is in Vlaanderen beschikbaar sinds 15 september 2020 en biedt zowat de hele catalogus van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic, goed voor meer dan 1000 titels aan films, series en documentaires. Een gigantisch aanbod dus, dat zowat iedereen zal kunnen aanspreken, gaande van de allerkleinsten tot volwassenen. Naast alle gekende bioscoopfilms (The Avengers, Star Wars, Monsters Inc, Cars, … en ga zo maar door) zijn er ook verscheidene series van deze studio’s die ook alweer alle leeftijden zullen kunnen aanspreken gaande van Boy Meets World en Star Wars: The Clone Wars tot Marvel’s Agents Of S.H.I.E.L.D.. Disney+ Originals zijn er eveneens met als absolute toppers de serie “The Mandalorian” die zich binnen het Star Wars universum afspeelt, alsook “The Falcon & The Winter Soldier” van Marvel. Op 23 februari 2021 heeft Disney “Star” aan zijn streamingdienst toegevoegd waardoor het aanbod verder uitgebreid werd met titels van Disney Television Studios, ABC Signature, FX, 20th Century Studios, 20th Television en Touchstone. Het gevolg is dat elke week op vrijdag nieuwe series en films toegevoegd worden uit de zeer uitgebreide catalogus van deze studio’s.

Disney+ Prijzen:
Disney+ kan je op maandbasis of op jaarbasis nemen, waarbij de maandprijs neerkomt op €8,99, terwijl de jaarprijs slechts €89,99 is (€7,5/maand). Hiervoor krijg je dus zowat alles dat Disney te bieden heeft, kan je met 4 schermen tegelijk kijken en krijg je alles in UltraHD aangeboden terwijl ook downloaden zoals bij Netflix tot de mogelijkheden behoort.

Streamz Aanbod:
Streamz is de Vlaamse streaming dienst van Telenet, die samenwerkt met zowel VTM als de VRT. Zoals je kan bedenken is er een grote focus op Vlaamse series maar daar blijft het niet bij. Ook de Amerikaanse zender HBO, bekend van topseries als Game of Thrones, Watchmen, Westworld en ga zo maar door, zit mee in het aanbod. Het blijft trouwens niet enkel bij HBO op gebied van series, ook titels als Batwoman van zender TheCW (bekend van o.a. het DC Comics Arrow universum waarvan de meeste series op Netflix te bekijken zijn) en Doom Patrol (dat in Nederland via Prime te bekijken is maar in Vlaanderen dus niet!) zijn aanwezig.

Streamz Prijzen:
Streamz wordt aangeboden aan €11,95 per maand wat slechts 4 cent/maand minder is dan Netflix en daarvoor krijg je bovenstaande aanbod in UltraHD kwaliteit (als de bron effectief in UltraHD is opgenomen natuurlijk) en kan je ook alles downloaden. Wil je ook de laatste nieuwe bioscoopfilms ter beschikking, dan kan je gaan voor Streamz+ wat €19,95 kost per maand en daarvoor krijg je dan naast het Streamz-aanbod op jaarbasis ook nog +/- 300 van de nieuwste films voorgeschoteld.

Conclusie:
Netflix is de oudste streaming dienst die in Vlaanderen beschikbaar is en heeft dan ook een grote catalogus van eigen titels met meerdere toptitels in de aanbieding. Voor €11,95 per maand is dit wel de duurste optie als je puur voor series gaat en het meer en meer internationaal-getinte aanbod zal niet iedereen kunnen aanspreken. Prime is heel wat goedkoper dan de concurrentie (zeker in de eerste maanden) en geeft als “extra” dat je nooit verzendkosten moet betalen als je iets via Amazon bestelt, maar het aanbod is navenant minder, ook al wordt hier ook aan gewerkt. Disney+ is de beste allrounder met een gigantisch aanbod aan zowel films als series voor de hele familie terwijl de jaarprijs nog net geen lachertje is voor wat je krijgt, zeker sinds de lancering van Star. Streamz richt zich dan weer vooral op de fan van Vlaamse series die er HBO en bepaalde series van andere zenders bovenop krijgt. Ben je echt fan van films, dan is Streamz+ zeker niet te versmaden, ook al betaal je daar wel een “premium” prijs voor.

Alle kortingen en introductiedeals niet meegerekend kan je dus films en series streamen van 4 tot 20 euro/maand wat een nogal brede waaier qua prijszetting is. Je moet de dingen echter wel in perspectief zien: 1 recente Blu-ray film (FullHD) kost je gemiddeld tussen de €15,99 en €25,99, terwijl een UltraHD Blu-ray begint aan €24,99 en series op Blu-ray al makkelijk richting de 45 euro gaan. En voor die prijs van €45,00 heb je het middelste abonnement van Netflix (met FullHD kwaliteit – net zoals een gewone Blu-ray), Amazon Prime Video, Disney+ én Streamz+. Met andere woorden: alle streaming in Vlaanderen heb je voor de prijs van 1 nieuwe TV-serie op Blu-ray per maand. En dan hoeft je ook al niet meer naar de bioscoop om recente blockbusters te bekijken wat je toch ook al makkelijk 12 euro per keer uitspaart.

Euhm… en wat met AppleTV+?
Zijn we iets vergeten? Nee hoor, AppleTV+ is eveneens beschikbaar in Vlaanderen maar de reden waarom we deze dienst niet meegenomen hebben in bovenstaande overzicht is simpel: het enorm gelimiteerde aanbod. De streaming dienst van Apple focust op eigen producties en daar is tot op heden nog geen énkele die hoge toppen scheert. En dan is €4,99 per maand wel heel veel geld voor het kleine beschikbare aanbod in vergelijking met de concurrentie. Enige positieve: als je een Apple device koopt krijgt je 1 jaar gratis AppleTV+ (1 jaar per gebruiker of familie – uitkijken als je familiedeling aanzet want dan krijg je slechts 1 jaar “per gezin”!). Dan kan je het zelf eens uitproberen.