11 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Star Wars: Episode VII: The Force Awakens

De Dark Side wint terrein, maar ook de Force staat sterk met de nieuwe held Rey. Haar droid bevat de sleutel om de legendarische Jedi Luke Skywalker te kunnen vinden

De Dark Side wint terrein, maar ook de Force staat sterk met de nieuwe held Rey. Haar droid bevat de sleutel om de legendarische Jedi Luke Skywalker te kunnen vinden

Onze opinie:
Drie decennia nadat het Galactisch Empire verslagen werd door Luke Skywalker en zijn vrienden is het er niet veel beter op geworden in het universum. Uit de restanten van dat Empire is namelijk de “First Order” opgestaan, een nieuw totalitair regime onder leiding van de Supreme Leader en zijn secondant, Kylo Ren, die met een leger aan stormtroopers hun macht met ijzeren hand uitbreiden en alle restanten van de rebellen voor eens en altijd willen uitroeien.

De rebellen aan de andere kant zijn ondertussen met man en macht op zoek naar de verblijfplaats van Luke Skywalker, de laatste Jedi, die na de opkomst van de First Order zich afgewend heeft van de rest van de wereld en compleet van de aardbodem verdwenen is. Het is vanwege die zoektocht dat we rebellenpiloot Poe Dameron ontmoeten in een klein dorpje op Jakku waar hij van Lor San Tekka een kaart krijgt die de mogelijke verblijfplaats van Skywalker bevat maar voordat hij deze terug naar rebellenleidster Generaal Leia Organa kan brengen wordt hij gevat door Kylo Ren. Gelukkig kon hij de kaart nog net voordat hij opgepakt werd in zijn robot compagnon BB-8 steken die erop uitgestuurd wordt om terug te geraken naar de rebellen.

Terwijl BB-8 op Jakku Rey ontmoet, een jonge vrouw die oude schepen plundert om de verkregen onderdelen te verkopen in ruil voor voedsel, wordt Poe ondervraagd door Kylo Ren maar voordat hij zijn geheimen prijs kan geven wordt hij geholpen bij zijn ontsnapping door Finn, een stormtrooper die bij de slachting van het dorpje waar Poe gevangen genomen werd tot bewustzijn kwam en wil vluchten van de First Order. De twee slagen erin om terug naar Jakku te geraken maar worden dan van elkaar gescheiden en Finn eindigt in Jakku waar hij Rey tegenkomt en haar vertelt dat hij bij de rebellen hoort en BB-8 koste wat het kost naar hun hoofdkwartier moet krijgen. Terwijl de stormtroopers de jacht inzetten op Rey en Finn slagen de twee erin om van Jakku te ontsnappen door het stelen van een schip: de Millennium Falcon.

Veel verder gaan we niet ingaan op het verhaal want dan zouden we mogelijk teveel spoilers weggeven en dat willen we natuurlijk niet. JJ Abrams heeft voor The Force Awakens duidelijk goed gekeken naar de originele Star Wars films want deze episode bulkt gewoon van de klassieke elementen waar we zo van houden, maar dan in een moderner jasje gestoken. Het Galactic Empire is vervangen door The First Order, Kylo Ren is de overduidelijke opvolger van Darth Vader, in de plaats van de Emperor hebben we nu de Supreme Leader, de stormtroopers zijn wat intelligenter (en gevaarlijker!) geworden dan voorheen, en de evolutie van Rey doet wat denken aan wat Luke Skywalker heeft moeten doorstaan in A New Hope. Verdere klassiekers zijn natuurlijk de X-Wings, de TIE Fighters, de Millennium Falcon en bekende personages als Leia, C3-PO, R2-D2 en natuurlijk Han Solo. Alles wat een Star Wars fan graag heeft is gewoon present en het is allemaal nog in een nieuw jasje gestoken ook, zonder dat er al te storende elementen aanwezig zijn.

JJ Abrams heeft niet de fout gemaakt van George Lucas met Episodes 1 tot en met 3 door er een actiefestijn van te maken met teveel nietszeggende scenes. The Force Awakens is een moderne interpretatie van A New Hope en bevat naast alle krachtige elementen die van de eerste films zo’n succes maakten ook wat verbeteringen die een nieuw, jonger, publiek zonder probleem kunnen aanspreken. Abrams heeft schitterend werk afgeleverd en we kunnen al niet wachten tot de volgende episode.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) Action, Adventure, Sci-Fi | 138min | 18 December 2015 (USA) 7.9
Director: J.J. AbramsWriter: Lawrence Kasdan, J.J. AbramsStars: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar IsaacSummary: 30 years after the defeat of Darth Vader and the Empire, Rey, a scavenger from the planet Jakku, finds a BB-8 droid that knows the whereabouts of the long lost Luke Skywalker. Rey, as well as a rogue stormtrooper and two smugglers, are thrown into the middle of a battle between the Resistance and the daunting legions of the First Order. Written by Noah White

Photos


See all photos >>