South Park – Seizoen 16

South Park – Seizoen 16

Deze satirische sitcom waarin trends, celebrity’s en politici met de grond gelijk worden gemaakt, bekijkt de wereld door de ogen van vier grofgebekte kinderen

Onze opinie:
South Park is niet geschikt voor kinderen. Om er zeker van te zijn dat u deze tekenfilmserie niet per ongeluk laat zien aan uw rondhotsende kleuter, verschijnt die verwittiging zelfs nog even op het scherm voordat het nu al zestiende seizoen van start gaat. En eerlijk weze eerlijk: uw kleuters en peuters zullen er waarschijnlijk niets aan vinden, want de serie zit niet echt op het niveau van – we zeggen maar iets – Maja De Bij. Neen, South Park is gemaakt door volwassenen voor volwassenen en in de verhalen die Matt Stone en Trey Parker over ons uitgieten mogen dan wel enkele peuters in het kleine dorpje South Park de hoofdrol spelen, ze zijn daarom niet minder maatschappijkritisch.

Na vijftien seizoenen en tig keer dat Kenny is doodgegaan (oké, dat is ook alweer enkele seizoenen geleden), zou je verwachten dat er sleet op de formule komt en na de eerste disk krijg je al snel het gevoel dat dat effectief het geval is. Na vijf afleveringen van het seizoen ben je er achter dat de er een reden is waarom mannen de pleebril na het plassen naar beneden moeten doen, dat Tell-Sell oplichterij is, hoe onnozel rages en “mythische wezens” wel kunnen zijn en dat je met goede bedoelingen toch steeds slechte dingen kan verwezelijken. Allemaal leuk en aardig, maar nu niet echt iets waarbij we achterover slaan van het lachen.

Gelukkig brengt de tweede disk wat soelaas. Ze begint met een aflevering die uitblinkt – en effectief grappig is – door het gebrek aan actie, en ook de aflevering waarin Cartman zich opstelt als ultieme koppelaar (bij mensen van gelijksoortig ras wel te verstaan!) zijn effectief leuk en ook Sarcastaball – waarbij je echt moet opletten om na enige tijd nog door te hebben wat wel en niet sarcastisch bedoeld wordt – is een schot in de roos. Cartman is altijd een dikkerd geweest, maar dat hij daaruit voordeel zou kunnen halen, had hij nog nooit bedacht. Nu dus wel en dit in “Raising the Bar”, de aflevering waarin reality-tv op de korrel genomen wordt. Disk 2 eindigt met een redelijke, maar niet echte superaflevering omtrent dat wat de man van UPS allemaal wel niet doet als hij langs komt terwijl de bewoner niet thuis is. Neen, we gaan het niet verklappen!

Disk drie bevat vier afleveringen en daarin worden de niet-zo-echt-native bewoners van Hawaii belachelijk gemaakt, krijgen we de ondergang van de videotheek nog eens opgelepeld, wordt de hetze omtrent prestatiebevorderende middelen op wel héél originele manier in beeld gebracht en blijkt dat Obama herverkozen is met de hulp van Cartman en de Chinezen. Je zou voor minder gechoqueerd zijn!

Dit zestiende seizoen van South Park geeft wederom kritiek op een hele schare van onderwerpen die de laatste jaren (vooral in de VS) in het nieuws zijn gekomen, maar het niveau gaat nogal op en neer. Niet altijd zozeer vanwege het gebrek aan humor van de makers, maar het lijkt ons dat de onderwerpen op zich gewoon een stuk minder interessant zijn. En dat op zich is dan weer een duidelijke hint op wat voor banale zaken tegenwoordig het nieuws halen…

South Park seizoen 16 is absoluut niet memorabel te noemen. Er zijn wel enkele leuke afleveringen, maar de algemene kwaliteit van de grappen en de gekozen onderwerpen gaat teveel op en neer om echt te blijven boeien. Als je de vorige seizoenen al in je bezit hebt is er geen reden om deze reeks ook niet aan te schaffen, maar mocht je met dit seizoen beginnen, dan zal je je snel afvragen waarom South Park zo’n fenomeen is. En dat zegt genoeg.

South Park  Animation, Comedy | 22min | TV Series (1997– ) 8.7
Writers: Trey Parker, Matt Stone, Brian GradenStars: Trey Parker, Matt Stone, Isaac HayesSummary: The curious, adventure-seeking, fourth grade group of 10 year old boys, Stan, Kyle, Cartman, and Kenny, all join in in buffoonish adventures that sometimes evolve nothing. Sometimes something that was simple at the start, turns out to get out of control. Everything is odd in the small mountain town, South Park, and the boys always find something to do with it.

Photos


See all photos >>