11 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

In dit vervolg op de Sherlock Holmes-serie uit 2009 zoekt de briljante superspeurder zijn toevlucht in het occulte om de plannen van Professor Moriarty te bestrijden

In dit vervolg op de Sherlock Holmes-serie uit 2009 zoekt de briljante superspeurder zijn toevlucht in het occulte om de plannen van Professor Moriarty te bestrijden

Onze opinie:
Sherlock Holmes is geagiteerd. Zijn beste vriend Watson staat op het punt om te trouwen, en om de zaken nog wat erger te maken is Holmes’ aartsvijand Professor Moriarty bezig met een plan uit te voeren dat de hele wereld in gevaar brengt.

Dat is samengevat het verhaal achter deze tweede Sherlock Holmes adaptatie van Guy Ritchie. Het goede nieuws is dat we deze keer Moriarty voorbij zien komen, maar spijtig genoeg is dat dan ook alles (Robert Downey Jr. even niet meegerekend).

Net zoals zovele voor hem is Ritchie duidelijk gevallen voor de 3D hype en verscheidene scenes in de film zijn duidelijk gemaakt puur voor de effecten en dat doet de effectieve aktie geen goed. Net zoals de scenes waarbij we Holmes zien denken in slow motion over de mogelijke uitkomsten van een gevecht, net voor dat gevecht plaatsvindt. Ok, het is leuk voor een keer, maar moet die echt bij elke keer gedaan worden?

Als resultaat van Ritchie’s keuzes vervalt de film constant in slow motion en niet enkel op het scherm maar ook op gebied van het verhaal. Dit maakt dat Game of Shadows verschrikkelijk irritant is om te bekijken en het enige dat ervoor zorgt dat je aan het scherm gekluisterd blijft is Downey Jr. die er toch wel in slaagt om een interessant personage neer te zetten. Echter, al bij al moet ik zeggen dat de BBC TV serie Sherlock beter is. En ik betwijfel dat dat de bedoeling was.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011) Action, Adventure, Mystery | 129min | 16 December 2011 (USA) 7.5
Director: Guy RitchieWriter: Michele Mulroney, Kieran MulroneyStars: Robert Downey Jr., Jude Law, Jared HarrisSummary: With Dr. John Watson about to marry and end their partnership, a disconsolate Sherlock Holmes occupies his time investigating the schemes of his archenemy, Professor James Moriarty. However, when Moriarty warns that he considers the Watsons a legitimate target for his retaliation against the detective, Holmes must save them and get John involved in one last case. To do so, they join the Roma lady Madam Simza Heron's quest to find her missing brother, Renee, who may be the key to defeating Moriarty. Together, the trio find themselves involved in a dangerous international conspiracy led by the Napoleon of Crime in which the fate of all of Europe hangs in the balance. Written by Kenneth Chisholm (kchishol@rogers.com)

Photos


See all photos >>