Resident Evil: Damnation

Resident Evil: Damnation

Topagent Leon S. Kennedy wordt uit vakantie gehaald voor een missie in een kleine Oost-Europese staat die geplaagd wordt door een burgeroorlog die al jaren aansleept. De arme opstandige burgerbevolking is er aan de verliezende hand, maar sinds kort zijn er rapporten opgedoken over Bio-Organische Wapens (BOW’s) in de strijd gegooid zijn waardoor de opstandelingen hopen het tij te keren. Het is Leons opdracht om de waarheid hieromtrent te ontdekken maar eens ter plaatse wordt hij al snel opgeroepen door zijn oversten om het land weer te verlaten. Leon zou echter Leon niet zijn mocht hij dit order niet aan zijn laars zou lappen en als dusdanig gaat hij door met z’n onderzoek. Hij wordt echter door de revolutionairen opgemerkt en als ze hem gevangennemen wordt het hem al snel duidelijk dat de zaken niet zo rechtdoorzee zijn als je zou denken.

Ondertussen blijft het regeringsleger de “terroristen” bestrijden en de geheimzinnige Ada Wong verschijnt op het toneel als ze op bezoek gaat bij presidente Belikova onder het mom haar te willen helpen bij het bestrijden van de BOW’s. Wongs cover wordt echter doorzien door Belikova en de presidente laat al snel merken dat ze ook geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken…

Resident Evil: Damnation is een compleet uit computer-generated graphics gemaakte animatiefilm die eruit ziet als een bekend videogame. De animaties zijn vloeiend en de bewegingen zijn zeer menselijk, op enkele gevechtsscènes na waarin je toch wel wat CG-issues opmerkt. Al bij al ziet het er echter wel goed uit en word je bij tijd en wijle verrast door het feit dat je niet naar echte acteurs kijkt. Die graad van realiteit gaat echter niet op voor de film in zijn geheel. We worden midden in de setting gedropt met veel te weinig achtergrondinformatie omtrent de personages en als je de videogames niet kent of gespeeld hebt zal je het zeer moeilijk hebben om te volgen. De videogame-origine van Damnation is ook heel erg goed merkbaar. Het verhaal is veel te dun, de personages oppervlakkig en de “diepzinnigheid” in sommige van de dialogen slaat echt nergens op. Tel daar nog bij dat de voortgang van de film overeenkomt met een videogame dat gespeeld wordt (we gaan door donkere gangen met weinig licht, krijgen eerst simpele vijanden voor de kiezen, om het uiteindelijk op te moeten nemen tegen bijna onverslaagbare “boss monsters”) en het eindresultaat is een CG-film die echt gemaakt is voor gamesfans en die voor de rest niemand zal aanspreken.

Resident Evil heeft ondertussen een echte cult-status behaald vanwege de succesvolle videogames die ook geleid hebben tot meerdere verfilmingen (de ene al wat beter dan de andere). Deze geanimeerde film is echter geen spek voor ieders bek en tenzij je een hevige fan bent van de games en alle personages alsook verhaallijnen ten gronde kent, kan je deze release best links laten liggen. Er wordt gewoon te weinig achtergrondinfo gegeven voor een coherent verhaal dat genietbaar is voor de gemiddelde kijker.