10 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Paranoia

Gechanteerd door de CEO van zijn bedrijf wordt deze medewerker gedwongen om de rivaal en voormalige mentor van de baas te bespioneren

Gechanteerd door de CEO van zijn bedrijf wordt deze medewerker gedwongen om de rivaal en voormalige mentor van de baas te bespioneren

Onze opinie:
Adam Cassidy (Liam Hemsworth) werkt samen met zijn vrienden tegen een minimumloon voor Nicholas Wyatt (Gary Oldman), de CEO van een bedrijf gespecialiseerd in smartphones, in de hoop om opgemerkt te worden en de ladder van succes te kunnen beklimmen. Tijdens een presentatie aan Wyatt om zijn huidige project te pitchen wordt hij geïrriteerd doordat de man blijkbaar meer aandacht heeft in hoe warm van zijn koffie is dan aan wat Adam te zeggen heeft en hij kan zichzelf er dan ook niet van weerhouden om daar een nijdige opmerking over te maken. Gevolg: Adam en zijn vrienden worden niet al te vriendelijk aan de deur gezet.

Die avond besluit Adam om wraak te nemen door met de credit card van Wyatts firma nog even snel wat te gaan feesten met als gevolg dat hij de volgende ochtend zichzelf wederom in Wyatts kantoor bevindt die dreigt om hem aan te geven bij de politie voor diefstal tenzij hij mee gaat in een plan dat Wyatt bedacht heeft: Adam moet under cover gaan bij Wyatts grootste concurrent, een firma geleid door Jock Goddard (Harrison Ford), om daar te gaan spioneren en alles te weten te komen over Goddards “revolutionaire” concept dat binnenkort op de markt zou gebracht worden.

Aangezien hij een zieke vader en torenhoge schulden heeft die Wyatt als sneeuw voor de zon kan doen laten verdwijnen besluit Adam om in te gaan op het voorstel. Klaargestoomd door een van Wyatts dichtste medewerkers duurt het niet lang voordat Adam erin slaagt om in de bovenste lade te geraken bij Goddard, maar wanneer de FBI plots langs komt bij zijn vader en het duidelijk wordt dat dit niet de eerste keer is dat Wyatt en Goddard het opnemen tegen elkaar begint Adam te beseffen dat hij zich in een gevaarlijk spel tussen twee grootmachten begeven heeft…

Paranoia is gebaseerd op het gelijknamige boek van Joseph Finder en we zullen maar met de deur in huis vallen door te zeggen dat het boek vele malen beter is. In die mate zelfs dat we het boek ten zeerste kunnen aanraden (we hebben het gelezen!) en deze film allesbehalve.

Nochtans zou je denken dat met namen als Harrison Ford, Liam Hemsworth, Gary Oldman, Amber Heard, Richard Dreyfuss en Josh Holloway (Lost) op de affiche je weinig mis kan doen. Wel, aan de acteerprestaties ligt het niet zozeer, maar eerder aan het script dat zo standaard is als maar kan zijn, en een regisseur die blijkbaar absoluut geen interesse (of kunde?) had om er iets speciaals van te maken.

Voor een zogenaamd genie maakt Adam toch wel een domme indruk, het verhaal volgt zowat de meest voorspelbare lijnen die je kan voorstellen, en tegen het einde bedacht men blijkbaar dat het verhaal ten einde was en men nog wat opvulling nodig had om een deftige tijdsduur vol te krijgen want de laatste tien minuten hadden evengoed geschrapt kunnen worden. Als we dan toch een positieve noot willen toevoegen aan Paranoia is het dat Ford en Oldman twee scènes met elkaar hebben die van het scherm spatten, en dat krijg je dan ook in de trailer te zien natuurlijk.

Paranoia is gebaseerd op een zeer spannend boek maar deze verfilming is absoluut niet van hetzelfde niveau en veel te voorspelbaar. Het verhaal wordt flashy naar voren gebracht, maar zoals wel meer gebeurt is het vooral uiterlijke schijn zonder veel inhoud en dat is zeer spijtig aangezien hierdoor de kans dat we nog meer verfilmingen zien van Joseph Finders werk (zijn boeken zijn écht wel goed!) serieus verkleind worden.