Now You See Me

Now You See Me

Enkele slimme goochelaars zijn de FBI alsmaar te slim af terwijl ze stelen van banken en de buit uitdelen aan hun publiek

Onze opinie:
Illusionist Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), boeienkoningin Henley Reeves (Isla Fisher), mentalist Merritt McKinney (Woody Harrelson) en straatgoochelaar Jack Wilder (Dave Franco) horen zonder twijfel bij de besten in hun vak, ook al zijn ze geen internationaal bekende wereldsterren. Op een dag krijgen ze elk een tarotkaart toegespeeld met daarop een datum en locatie die hen naar een verlaten gebouw leidt waar ze blauwdrukken vinden van een groots opgezette illusie. Wie hen bij elkaar gebracht heeft, of waarom ze deze blauwdrukken gekregen hebben, blijft echter een mysterie.

Een jaar later vinden we de vier terug in Las Vegas, waar ze verenigd onder de naam “The Four Horsemen” klaar staan om een groots opgezette stunt uit te voeren: een bankoverval… in Parijs! Wanneer dit tot ieders verbazing lukt en het geld vanuit het plafond neerregent op het publiek halen ze niet enkel het nieuws maar trekken evenzeer de aandacht van de lokale FBI-unit onder leiding van Dylan Rhodes die bijgestaan door Interpol-agente Alma Drey erop gebrand is om de vier te stoppen voordat ze een volgende misdaad begaan.

Terwijl Rhodes de hulp inroept van Thaddeus Bradley (Morgan Freeman), een illusionist die een carrière opgebouwd heeft met het uitzoeken hoe andere goochelaars hun trucs uitvoeren, maken de horsemen zich op om met de hulp van hun promotor Arthur Tressler (Michael Caine) hun volgende optreden te doen dat zo mogelijk nog spectaculairder en verrassender zal worden dan hun vorige. En de verrassing zal deze keer niet alleen voor het publiek zijn…

Een bankoverval, verscheidene bekende namen in de cast, en een overdaad aan stijl en “schwung”. Zeg die woorden in verband met een film en menigeen zal onmiddellijk denken dat je het hebt over “Ocean’s Eleven”. Bij het bekijken van “Now You See Me” krijg je constant het gevoel dat je aan het kijken bent naar een sequel op die bekende trilogie van Steven Soderbergh waar men een licht bovennatuurlijk tintje aan toegevoegd heeft, en dat is voor een keer geen negatief punt!

De intro van de film begint een beetje traag, maar zodra het eerste grote optreden van de Horsemen in beeld gebracht wordt gaat het tempo alsook het show-gehalte pijlsnel de lucht in met slechts enkele kortere momenten waarbij je even naar lucht kan happen. Je wordt als het ware bijna op een rollercoaster gezet waarbij je enkel maar even naar lucht kan happen wanneer het karretje langzaam omhoog getrokken wordt om je de dan weer razendsnel de diepte in te sturen, gevolgd door een dubbele looping en een kurkentrekker. En als je dan terug bij de start aankomt staat het personeel met een glimlach op hun gezicht je op te wachten met de vraag om nog even te blijven zitten omdat er nog een volgende ronde aan zit te komen.

Net zoals hierboven beschreven gaat de film van de ene “act” naar de andere, en dit zonder op enig moment te vervelen. Het probleem is echter dat veel van het plezier ligt in het feit dat je niet weet wat er aan zit te komen en de verrassing bij een tweede keer kijken dus compleet weg is waardoor Now You See Me ook een heel stuk van zijn charme verliest. Die eerste keer kijken is echter absoluut de moeite waard dankzij een grandioos opgezette atmosfeer, goede acteerprestaties, een leuk verhaal en onverwachte plot twists die misschien een beetje ongeloofwaardig overkomen maar waar je je die eerste keer kijken absoluut niet aan zal storen. Een rollercoaster is ook altijd het leukst de eerste keer dat je erin zit!

Now You See Me zal geen klassieker worden en is wat te oppervlakkig om meerdere malen te bekijken (een beetje zoals de trucs van een échte illusionist al snel hun charme verliezen eens je weet hoe ze in elkaar zitten) maar is zeer zeker het bekijken waard.

Now You See Me (2013) Crime, Mystery, Thriller | 1h 55min | 31 May 2013 (USA) 7.3
Director: Louis LeterrierWriters: Ed Solomon, Boaz YakinStars: Jesse Eisenberg, Common, Mark RuffaloSummary: Four magicians each answer a mysterious summons to an obscure address with secrets inside. A year later, they are the Four Horsemen, big time stage illusionists who climax their sold-out Las Vegas show with a bank apparently robbed for real. This puts F.B.I. Agents Dylan Rhodes and Interpol Agent Alma Dray on the case to find out how they did it. However, this mystery proves to be difficult to solve, even with the insights of professional illusion exposer Thaddeus Bradley. What follows is a bizarre investigation where nothing is what it seems to be, with illusions, dark secrets, and hidden agendas galore as all involved are reminded of a great truth in this puzzle: the closer you look, the less you see. Written by Kenneth Chisholm (kchishol@rogers.com)

Photos


See all photos >>