Justified – Seizoen 1

Justified – Seizoen 1

Justified is nogal moeilijk te omschrijven zonder de plot echt weg te geven. Timothy Olyphant schittert als Deputy Marshall Raylan Givens die naar zijn geboortestreek in Kentucky wordt overgeplaatst nadat hij een lid van een drugskartel op klaarlichte dag neergeschoten heeft. Hij mag dan wel in zijn recht zijn (“he drew his gun first!”), voor de publieke opinie is het immers niet echt positief om een schietgrage agent in de buurt te hebben. Gelukkig denken ze in redneck Kentucky daar toch wel een beetje anders over.

Op zijn nieuwe bestemming komt Raylan in contact met allerlei oude bekenden, waarvan velen die zich net aan de andere kant van de wet geschaard hebben. In de eerste aflevering wordt de toon al direct gezet; mensen neerschieten lijkt niet echt een probleem, maar waar je al snel denkt een standaardpolitieserie voor je kiezen te krijgen waarin naast een algemene rode draad in elke aflevering een nieuw “mysterie” opgelost wordt, is het gaandeweg duidelijk dat Justified toch wel nét iets anders in elkaar zit.

Dit eerste seizoen is gebaseerd op het korte verhaal Fire In The Hole van misdaadschrijver Elmore Leonard en we krijgen dan ook net zoals in The Wire één verhaal te zien met verscheidene verwikkelingen die zich naast de hoofdplot afspelen en die op korte tot lange termijn beïnvloeden. Inderdaad, zowat alles dat in aparte afleveringen gebeurt heeft invloed op het algemene verhaal en dat zowel in kleinere als grotere mate.

Als dusdanig is het misschien wel even wennen (het trage tempo helpt niet echt), maar eens je mee bent wil je ook effectief niets missen. Dit eerste seizoen van Justified slaagt er nét niet in om tot de absolute top door te dringen omdat je de achtergrond van de personages niet vanaf het prille begin kent en het hele seizoen maar 13 afleveringen bevat, maar het smaakt zeker naar meer. Last but not least ook nog even vermelden dat naast Timothy Olyphant ook Walton Goggins (Shane uit The Shield) schittert als een redelijk geschifte crimineel die uiteraard de slechterik uithangt om even later Olyphant dan toch te helpen. Shane Vendrell is plots hilbilly geworden!

Justified is een relatief trage serie die wat tijd nodig heeft om je mee te krijgen, en dat er slechts 13 episodes zijn in dit seizoen maakt het er niet makkelijker op. Geef echter niet al te snel op en je zal merken dat Justified een zeer typische sfeer uitstraalt die heel erg de nostalgie oproept van oude westerns. Niet voor iedereen, maar eens je mee bent, ben je ook echt méé.