10 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Jobs

Steve Jobs, het genie van Silicon Valley, verbetert de wereld maar zondert zich steeds meer af op zijn weg van voortijdig schoolverlater tot topman van Apple

Steve Jobs, het genie van Silicon Valley, verbetert de wereld maar zondert zich steeds meer af op zijn weg van voortijdig schoolverlater tot topman van Apple

Onze opinie:
De revolutionaire oprichter van Apple, Steve Jobs, is niet meer en we hebben niet lang moeten wachten op de eerste biopic omtrent deze gepassioneerde, en evenzeer eigenwijze, pioneer van de IT-industrie. We beginnen met de introductie van de iPod, maar worden al snel terug in de tijd gestuurd naar de jaren ’70 waar we Jobs terugvinden aan de universiteit waar hij duidelijk maakt aan de directeur dat een diploma weinig meer is dan een papiertje dat mensen hoop doet geven op jobzekerheid. Van daar gaan we via Steve’s korte hippieperiode naar het moment waarop hij tijdens zijn tijd bij Atari terug contact opneemt met zijn oude vriend Steve Wozniak.

Wozniak is ondertussen werkzaam bij HP, maar wanneer Jobs ziet dat Wozniak een toestel aan het bouwen is dat als eerste “personal computer” omschreven kan worden, ziet hij meteen het enorme potentieel ervan in. Jobs en Wozniak beginnen samen in de garage van Jobs’ vader een klein bedrijfje genaamd Apple Computers en gaan op zoek naar investeerders die hun revolutionaire visie omtrent computers delen. Op die manier komen ze in contact met de steenrijke Mike Markkula die wel graten ziet in hun concept…

De rest van het verhaal is wel gekend. Apple werd een grootmacht op gebied van computers dankzij de Apple II die een ongezien succes werd, maar naarmate het bedrijf groter werd begonnen ook de financiƫle belangen en aandeelhouders hun zegje op te eisen waardoor Jobs uiteindelijk zelfs buiten gegooid werd bij het bedrijf dat hijzelf begonnen was. Apple zonder zijn visionaire leider was echter niet in staat om stand te houden tegen reuzen als IBM en Microsoft, en pas toen het bedrijf op de rand van de afgrond stond werd Jobs terug ingelijfd waarna hij ervoor zorgde dat zijn visie de belangrijkste richtlijn zou worden en blijven bij Apple.

De film volgt zowat de belangrijkste punten in de geschiedenis van Jobs en Apple, en naast de hoogtepunten worden ook de scherpe kantjes van Steve Jobs niet gemeden. Dat, en de zeer goede prestatie van Ashton Kutcher die een schitterende Jobs neerzet, zijn zonder twijfel de goede punten aan de film. Spijtig genoeg zijn er ook meer dan genoeg zaken waar kritiek op gegeven kan worden.

Jobs springt nogal van de hak op de tak. Het is alsof je aan het kijken bent naar een collectie van fragmenten uit het leven van Steve Jobs zonder dat er veel overgang, verhaal, of diepgang is. Het persoonlijke leven alsook de impact van bepaalde gebeurtenissen op Jobs’ persona komt amper aan bod, en dit terwijl de film toch wel dik twee uur duurt. Als dusdanig lijkt het wel alsof je aan het kijken bent naar de opkomst en bijna-ondergang van Apple vanaf de Apple I tot de iMac (die we niet echt te zien krijgen!) met Steve Jobs als centraal figuur in die historiek. Voor een film over het leven van Steve Jobs zelf is dit natuurlijk wel een teleurstelling.

“Jobs” slaat eigenlijk serieus de bal mis. Kutcher doet het werkelijk schitterend als visionair en slaagt er perfect in om de man’s eigenzinnigheden naar voren te brengen, maar een documentaire over het bedrijf Apple van de Apple I tot nu zou waarschijnlijk in eenzelfde tijdspanne meer interessante informatie blootleggen dan deze film. En als men een film wil maken over het leven van Steve Jobs zou het wel interessanter geweest zijn om wat meer over de persoon zelf te weten te komen. Zoals de film nu is duurt deze meer dan twee uur maar zijn er heelder stukken waarvan je je kan afvragen wat het nut is. Alles tot op het moment dat Jobs bij Atari de hulp inroept van Steve Wozniak lijkt pure vulling die geen toegevoegde waarde heeft, het stukje omtrent Jobs’ die zijn zwangere vriendin de deur wijst lijkt compleet misplaatst, en als we dan enige tijd later zien hoe Jobs na zijn eerste periode bij Apple thuis in zijn tuin zit te werken met dochter Lisa op de bank vraag je je af hoe Jobs weer een gezin bij elkaar gekregen heeft.

Als biopic is Jobs een complete mislukking, en om meer te weten te komen over de geschiedenis van Apple zouden we liever een deftige documentaire zien. Ware het niet voor Ashton Kutcher (ja, we geloven het zelf bijna niet dat we dit zeggen) en de goede prestaties van de rest van de cast, dan was deze film zonder twijfel gebuisd.

Jobs toont een glimp van hoe Steve Jobs vanuit het niets door visionair te denken en te durven Apple uit de grond gestampt heeft, en later ook heeft kunnen redden. Verscheidene belangrijke momenten in de geschiedenis van de firma komen aan bod, maar de persoon zelf wordt te oppervlakkig behandeld.