24 november 2020

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Ford v Ferrari

Academy Award® Winnaars Matt Damon en Christian Bale schitteren in LE MANS ’66, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de visionaire Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby (Damon) en de onverschrokken Britse bestuurder Ken Miles (Bale), die samen een revolutionaire raceauto voor Ford Motor Company bouwen om te wedijveren met Enzo Ferrari’s racewagens tijdens de 24 uur van Le Mans in 1966.

Academy Award® Winnaars Matt Damon en Christian Bale schitteren in Ford v Ferrari, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de visionaire Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby (Damon) en de onverschrokken Britse bestuurder Ken Miles (Bale), die samen een revolutionaire raceauto voor Ford Motor Company bouwen om te wedijveren met Enzo Ferrari’s racewagens tijdens de 24 uur van Le Mans in 1966.

Onze opinie:
De titel mag dan wel “Ford v Ferrari” zijn, de film geeft eerder een beeld over hoe Carroll Shelby (Matt Damon) en Ken Miles (Christian Bale) ondanks tegenwerking van het management van de Ford Motor Company geslaagd zijn om een fantastische racewagen te bouwen én er Le Mans in 1966 mee te winnen, ten koste van Ferrari. Of hoe enkele individuen toch wel veel meer kunnen bereiken dan een heel leger in kostuum gestoken ja-knikkers. Alle vakjes in de film worden perfect afgetikt: De relatie tussen twee de mannen wordt mooi in beeld gebracht, er zijn enkele grappige momenten (Tracy Letts die als Henry Ford II bijna in zijn broek pist als hij meerijdt met Carroll Shelby is hilarisch!), en er zijn natuurlijk races die spannend in beeld gebracht worden. Regisseur James Mangold (The Wolverine, Logan) brengt het allemaal mooi tezamen en ook al zijn er al spannender races op het grote scherm voorbij gekomen en duurt het einde nét wat te lang, als autoliefhebber mag je deze eigenlijk niet missen. Ook al blijft Christian Bale horen praten met een dik Engels accent een zeer vreemde ervaring…