11 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Als beveiligingsexpert Ray in de streng bewaakte gevangenis belandt die hij zelf ontworpen heeft, moet hij al zijn kennis gebruiken om te ontsnappen

Als beveiligingsexpert Ray in de streng bewaakte gevangenis belandt die hij zelf ontworpen heeft, moet hij al zijn kennis gebruiken om te ontsnappen

Onze opinie:
Stallone en Schwarzenegger zijn nog eens op dreef. Na The Expendables hebben ze elk een eigen film gemaakt, de ene al met wat meer succes (Schwarzenegger, The Last Stand) dan de andere (Stallone, Bullet to the Head) en nu zien we beide actiehelden uit de jaren ’80 wederom samen in deze Escape Plan. Gecombineerd met een cast waarin we verder nog Jim Caviezel (Person of Interest), 50 Cent, Sam Neill (Alcatraz), Vincent D’Onofrio (Men in Black) en Vinnie Jones (Snatch) tegenkomen verwacht je dat de vonken van het scherm zullen spatten. Spijtig genoeg is dat niet echt het geval.

Escape Plan is nogal serieus opgezet, wat meteen ook het probleem was in de vorige Stallone film (Bullet to the Head), en Schwarzenegger die het normaal gezien moet hebben van one-liners krijgt vooral onnozele lijnen tekst voorgeschoteld die niet echt een memorabele indruk maken. Op Jim Caviezel na krijgt de rest van de cast dan nog personages die door zowat eender wie uitgebeeld zouden kunnen worden en wat je dan overhoudt is een relatief generieke actiefilm die enkel een beetje opvalt vanwege zijn nogal unieke setting (die we niet gaan verklappen omdat dat zowat de clou van het verhaal is!).

Verder leunt de film ook nog wat teveel op scènes die regelrecht gepikt lijken te zijn uit oudere successen van de hoofdrolspelers (Schwarzenegger met een mitrailleur in zijn handen is bijna een regelrechte kopie uit Commando) en waar dit in The Expendables nog als een leuke knipoog gezien kan worden, beginnen zulke knipogen echt wel te vervelen als ze blijven herhaald worden. Wat met Escape Plan dus het geval is.

Is Escape Plan dan een totale mislukking? Neen, gelukkig niet. Er zijn momenten waarbij je de sterktes van zowel Stallone als Schwarzenegger naar boven ziet komen drijven, het gevecht tussen beide is echt wel even leuk om te zien, en zoals gezegd is Jim Caviezel echt wel goed gecast als slechterik. Spijtig genoeg is het verhaal nét te simplistisch (zelfs voor een actiefilm) en wordt het potentieel van de cast niet ten volle gebruikt. Vinnie Jones als psychopathische gevangenisbewaarder is slechts leuk voor even en echt origineel uit de hoek komen mag bij blijkbaar niet, Sam Neills bijrol voegt weinig toe om zo’n bekende naam te hebben, en dit laatste kan evenzeer gezegd worden van de andere “grote” namen in de cast.

Al bij al is Escape Plan een redelijk rechttoe rechtaan actiefilm die het moet hebben van de naam van de hoofdrolspelers maar zijn potentieel (en dat van de cast) niet kan waarmaken. Leuk voor wat hersenloos vertier tussendoor, maar zeker niet memorabel.

Escape Plan (2013) Action, Thriller | 115min | 18 October 2013 (USA) 6.7
Director: Mikael HåfströmWriter: Miles Chapman, Jason KellerStars: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, 50 CentSummary: Ray Breslin is the world's foremost authority on structural security. After analyzing every high security prison and learning a vast array of survival skills so he can design escape-proof prisons, his skills are put to the test. He's framed and incarcerated in a master prison he designed himself. He needs to escape and find the person who put him behind bars. Written by ahmetkozan

Photos


See all photos >>