22 juni 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

De armzalige toestand van de Belgische e-commerce – Deel 2

De Corona-crisis is de perfecte aanleiding om online te shoppen maar de webshops van supermarkten zijn er duidelijk nog niet klaar voor...

Met een bijna volledige quarantaine, en volop mensen die liggen te hamsteren in de supermarkten leek het ons een goed idee om online onze boodschappen te doen. Immers, men blijft volhouden dat er voldoende voorraad is van alles, en als we de producten laten leveren hoeven we zelfs niet “uit ons kot”. Perfecte oplossing, niet? Neen dus.

Carrefour:
Wij gaan meestal naar de Carrefour hypermarkt in Schoten waar ze een groot aanbod van zowat alles hebben, alsook maxi-verpakkingen. Echter, de webwinkel van Carrefour beslist op basis van je adres bij welke winkel je kan bestellen en aangezien wij niet in Schoten wonen krijgen we standaard het aanbod te zien van de lokale Carrefour en niet dat van de keten. Dom! Immers, het interesseert ons niet van welke winkel onze spullen komen, zolang we maar de spullen geleverd krijgen die we willen kopen! Even de winkel aanpassen en dan zou dit opgelost moeten zijn, zou je denken. En jawel, plots kunnen we kiezen voor 8x 1.5 liter Spa Reine. 3,9kg Dixan waspoeder is echter weer niet meer te vinden, terwijl we dit de dag voor het schrijven van dit artikel toch uit de winkel hebben meegenomen. Lenor wasverzachter Amethist & Bloemen Boeket is wel te vinden, maar de “1+1 gratis” verpakking die we in de winkel vonden is niet beschikbaar op de webshop en 2 verpakkingen selecteren lukt blijkbaar ook niet, het is ofwel 1 ofwel 3. Foutje met de website? Het lijkt van wel want we hebben hetzelfde voor met de Coca Cola Zero Sugar Zero Caffeine 6-pack van 1,25 liter. 1 of 3, geen mogelijkheid tot 2 packs. We proberen toch nog maar eens een algemene zoektocht op Dixan en plots vinden we de doos van 3,9kg waspoeder. Selecteren voordat deze weer verdwijnt!

Hebben we al gezegd hoe traag de site is? Telkens we iets willen opzoeken valt op hoe lang het duurt eer we een nieuwe pagina tevoorschijn zien komen.
Nog even “snel” Miracoli Spaghetti Italiano selecteren (1 doosje want 3 vinden we teveel…), Gillette scheermesjes navulling en een jumbo-pack Cosynel toiletpapier toevoegen. Omdat levering vanaf 150 euro gratis is, bedenken we nog wat extra om toe te voegen: Carrefour Halfvolle Melk 6 x 1 L, Gemeente Antwerpen Huisvuilzakken PMD Blauw 30L, Pamesello Geraspte Kaas 40 g (3x), en Entremont l’Emmental Français Extra Fin 3 x 70 g. We bekijken ons lijstje even en blijkt dat we toch zaken per 2 packs kunnen doen! Dus extra pakken scheermesjes, water en Cola zero, en we zitten over de 150 euro. Gratis levering here we come!

Of toch niet… blijkt dat we het zouden moeten afhalen… Dus even aanpassen naar “Levering aan huis” en…van de 11 producten zijn het waspoeder, de wasverzachter, het toiletpapier, de blauwe PMD zakken en de Entremont kaas verdwenen! En nu zitten we ook onder de 150 euro waardoor we ofwel weer extra zaken moeten toevoegen, of betalen voor het bijeenzoeken van de goederen alsook de levering. Na ongeveer een half uur rondzoeken op de site van Carrefour hebben we het zowat gehad! Gebruiksvriendelijk online winkelen kennen ze bij deze keten duidelijk nog niet!

Delhaize:
Zelf zijn we niet zo’n fan van de Delhaize winkels in de buurt, maar nood breekt wet en online maakt alle winkels gelijk (in principe). Dus even hetzelfde lijstje opzoeken en zien wat dat geeft, te beginnen met het 8-pack Spa Reine van 1,5 liter. Dat dus niet te vinden is… dan maar 6×1.5 liter? Daar staat bij “Afhaling vanaf 27/03” terwijl de intropagina van de webshop aangeeft “Wij leveren tijdelijk enkel nog aan huis”… huh? Wat verder rondkijken en dan vinden we een 2e optie van 6x 1.5liter Spa Reine maar waar de niet-beschikbare versie €3,65 euro kost, is het beschikbare 6-pack €5,09! 10 cent/liter verschil in prijs en geen idee waarom! Even nakijken bij Carrefour.eu en blijkt dat de 5.09 euro de normale prijs is dus waarom de niet-beschikbare versie te vinden is op de website stelt ons voor een raadsel.

De andere producten van het lijstje kunnen we redelijk snel vinden en toevoegen, behalve dan de PMD zakken alsook het Cosynel toiletpapier. Op wat Nalys na lijkt de hele voorraad toiletpapier uitverkocht. Er was nochtans genoeg voorraad als we de pers mogen geloven?

Al bij al valt de Delhaize webshop nog wel mee op gebied van producten vinden. Niet alles is voorradig/beschikbaar maar de meest noodzakelijke dingen vinden we. Wel oppassen geblazen: bij je eerste bestelling worden er geen kosten aangerekend maar vanaf dan betaal je €9.95 per bestelling (tenzij je het product van de week bestelt, dan krijgt je 4.5 euro korting). Er is geen bedrag hoog genoeg om verzending gratis te verkrijgen, wat wel vreemd is aangezien zowat alle internationale webshops gratis verzending doen van producten vanaf een bepaald bedrag.

Colruyt:
Net zoals Carrefour begint Colruyt met een winkel te selecteren in je buurt, iets dat we qua online winkelen absoluut vreemd vinden. Zoals eerder gezegd: als je online winkelt interesseert het je niet waar de producten vandaan komen, zolang het maar de juiste producten zijn die je bestelt. Deze keuze voor een specifieke winkel is dus allesbehalve “online-gericht”.

Verpakkingen van meerdere flessen drinken is niet terug te vinden op de Colruyt site, wil je zes of acht flessen, moet je dus gewoon x aantal flessen selecteren. Geen idee waarom ze dit op deze manier doen, misschien dat het hen handiger lijkt?

De winkelselectie zorgt echter wederom voor enkele probleempjes. Zo vinden we dus geen Dixan waspoeder noch Lenor wasverzachter Amethist & Bloemen Boeket terug en het is absoluut niet duidelijk of dit ligt aan het feit dat Colruyt deze gewoon niet verkoopt, of dat de bepaalde winkels deze producten niet hebben. Wel is de structuur van de webwinkel redelijk ok en snel qua laden, maar bij online kopen verwacht je volledig aanbod van een winkel ter beschikking te hebben, en niet wat de lokale buurtsupermarkt wel/niet binnen neemt.

En dan komt de verrassing: je hebt een winkelmandje, maar je kan dit enkel “delen” of “printen”. Leveren aan huis? Neen, daar doet Colruyt (nog) niet aan mee…

De Corona-crisis is de perfecte testcase om te kijken of we nog wel zelf naar de supermarkt moeten gaan, of dat het misschien handiger is om onze boodschappen aan huis te laten leveren. Dat laatste blijkt echter nogal een ramp te zijn, dus tot nader order blijven we wel verplicht om als lemmingen in de rij te gaan staan bij de kassa na ons karretje volgeladen te hebben, en hopen dat we niet per ongeluk besmet zijn.