Damages – Seizoen 4

Damages – Seizoen 4

Damages is reeds aan zijn vierde seizoen bezig op DVD en we beginnen het te merken. Niet dat de serie ├ęcht slechter begint te worden, maar het hele gedoe met de flashbacks en -forwards begint zijn doel een beetje te verliezen en dat doet de serie geen goed.

In seizoen vier zien we dat Patty Hewes misschien nog niet helemaal over de dood is van haar voormalige partner Tom Shayes, maar dat weerhoudt haar er niet van om haar werk verder te zetten op haar eigen manier. Ellen Parsons is ondertussen op haar eigen benen aan het proberen te staan en heeft een zaak gevonden tegen een private beveiligingsfirma, onder leiding van Howard T. Erickson (John Goodman), die illegale missies uitvoert in Afghanistan. Omdat deze echter in opdracht gebeuren van de CIA besluit het bureau waarvoor ze werkt dat de zaak te riskant is waardoor Ellen zich genoodzaakt voelt om tegen beter weten in de hulp in te roepen van haar vroegere mentor, Patty. Patty’s hulp is echter niet zonder gevolgen en zo komt het leven van Ellen’s vriend Chris Sanchez, die voor de Erickson’s firma werkte, in gevaar.

Zoals gezegd heeft Damages wederom zijn typisch gebruik van flashbacks en -forwards, maar anders dan in vorige seizoen is het belang hiervan minimaal en ook lijkt het alsof de makers dit meer hebben toegevoegd om dit specifiek item van Damages te behouden dan om effectief de spanning erin te houden. De suggesties die de tussenstukken opwerpen komen niet echt geloofwaardig over en na enkele afleveringen heb je al wel door wat men je probeert wijs te maken maar je trapt er gewoon niet meer in.

Wat blijft is het advocatendrama dat wat wordt opgeluisterd door het verhaal omtrent een corrupte CIA agent en de beveiligingsfirma waarop Ellen haar vizier vastgezet heeft. Op zich niet slecht, maar niet meer van het niveau van de vorige seizoenen. Hopelijk dat seizoen 5 terug het niveau haalt van de vorige (wat zeer zeker mogelijk is gezien de ontwikkelingen rond Patty’s zoon!).