11 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Contagion

Een team dokters moet tegen de tijd een dodelijk virus stoppen voor het de mensheid totaal uitroeit

Een team dokters moet tegen de tijd een dodelijk virus stoppen voor het de mensheid totaal uitroeit

Onze opinie:
Kort na haar thuiskomst van een zakenreis in Hong Kong sterft Beth Emhoff van wat lijkt op een soort griep. Later diezelfde dag wordt ook haar zoon dood gevonden in het huis. Terwijl haar man, Mitch Emhoff, probeert de zaken op een rijtje te krijgen en zijn dochter te beschermen wordt het duidelijk dat er een dodelijk virus rondwaart op de planeet waardoor meer en meer mensen in alarmerend tempo sterven. Onderzoekers van het CDC (onder leiding van Dr. Ellis Cheever) en andere gezondheidsorganisaties over de hele wereld beginnen Beth’s stappen na te gaan om als dusdanig het begin van de ziekte te vinden alsook een mogelijk geneesmiddel terwijl journalist en blogger Alan Krumwiede beweert dat ze net alles aan het doen zijn om de waarheid te verbloemen en dat er reeds een geneesmiddel bestaat…

Anders dan Outbreak uit 1995 (met Dustin Hoffman) probeert Contagion niet iets te zijn wat het niet is: een actiefilm, en dat is een goede zaak. De film werk omdat Soderbergh een zeer goede cast bij elkaar gekregen heeft en verscheidene verhaallijnen toont zonder de zaken zo complex te maken dat het bijna onmogelijk is om alles te volgen. De veelheid aan personages maken het misschien niet makkelijk om hen allemaal te volgen maar de regisseur houdt de touwtjes goed strak waardoor eens dat alles echt begint je al snel mee bent.

Contagion focust op de verspreiding van een virus, zijn effect op alledaags leven, de reacties van mensen in verschillende omstandigheden, en hoe de stappen van mensen in kaart gebracht worden om de oorzaak van de epidemie te vinden alsook de genezing. En terwijl je mogelijk denkt dat dit nogal saai zou kunnen zijn is dat niet het geval. De sterkte van de film ligt erin dat men focust op de angst van het algemene publiek in plaats van gek te gaan op actiescènes. Al bij al een slimme film dus.