11 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Chappie

In een futuristische maatschappij die wordt onderdrukt door een robotpoIitiemacht, zorgt een liefdevolle familie ervoor dat een robot voor zichzelf kan denken

In een futuristische maatschappij die wordt onderdrukt door een robotpoIitiemacht, zorgt een liefdevolle familie ervoor dat een robot voor zichzelf kan denken

Onze opinie:
De nabije toekomst. Zuid-Afrika heeft de criminaliteit in grote steden als Johannesburg onder controle gekregen door gebruik te maken van politierobots die volledig autonoom kunnen werken en als dusdanig de menselijke politieagenten buiten gevaar houden. Ontwikkelaar Deon Wilson is zeer trots op zijn uitvinding maar ziet dit slechts als een tussenstap in zijn zoektocht naar echte artificiële intelligentie, robots die kunnen denken en voelen zoals gewone mensen. Wanneer een van de robots na een gevecht kapot terugkeert naar de fabriek ziet Deon hierin zijn kans om zijn nieuwste programmeercode te testen. Hij neemt de robot mee naar huis maar voordat hij daar geraakt wordt hij ontvoerd door enkele gangsters die hem vragen om een soort van afstandsbediening te maken waarmee ze de politierobots kunnen stoppen.

Deon legt hen uit dat dit geen optie is, maar met de gestolen robot en zijn nieuwe broncode zijn er wel mogelijkheden. Na installatie van de nieuwe AI blijkt al snel dat Deon’s werk gelukt is. De robot reageert als een nieuwgeboren baby maar de intelligentie van de code werkt zeer goed en al snel kan hij met hen communiceren en begint hij een eigen persoonlijkheid te manifesteren. Chappie, zoals hij genoemd wordt, is geboren!

Neill Blomkamp, die ons eerder reeds District 9 en Elysium bracht, heeft met Chappie wederom een film afgeleverd die vol zit met interessante ideeën alsook deze keer het dilemma omtrent gebruik van artificiële intelligentie aankaart. Verwacht geen standaard sci-fi actiefilm maar een inhoudelijk geslaagd verhaal dat misschien een beetje té luchtig naar voren gebracht wordt, maar wel degelijk je aan het scherm gekluisterd houdt tot de laatste minuut. Blomkamp heeft tot op heden een vlekkeloos parcours afgelegd met telkens interessante films die ook een groot publiek kunnen aanspreken zonder dit ten koste te laten gaan van inhoud en we hopen dat hij op dit niveau kan blijven presteren. Chappie is misschien iets luchtiger gepresenteerd dan District 9 of Elysium, maar moet zeker niet onderdoen voor deze twee. Wederom super!