23 september 2020

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Boardwalk Empire – Seizoen 2

Seizoen 2 van Boardwalk Empire is wederom een schitterende Blu-ray release geworden van Warner en HBO en dit niet enkel door de topkwaliteit van de serie zelf

Op het einde van Boardwalk Empire seizoen 1 leek Nucky Thompson wel onoverwinnelijk. Warren G. Harding was dankzij Nucky verkozen als president, Nucky was de overduidelijke baas van Atlantic City, Agent Van Helden kon niets uitvoeren tegen hem, en hij had Margaret Schroeder naast hem staan als de krachtige vrouw die ze ondertussen geworden was.

Een paar episodes ver in seizoen 2 en de zaken zijn nogal drastisch veranderd. Nucky slaagt er amper in om de macht te behouden, de Commodore leidt Jimmy Darmody en Eli Thompson in een oorlog tegen Nucky (een oorlog die ze lijken te winnen), Margaret Schroeder richt zich tot God en is ervan overtuigd dat haar dochter’s polio het resultaat is van de zonden van haarzelf en Nucky, en een nieuwe openbare aanklager is in de stad gearriveerd met als doel om Nucky achter de tralies te krijgen. Maar Nucky zou Nucky niet zijn als hij niet nog een of meerdere kaarten uit zijn mouw zou kunnen schudden…

Als je het bovenstaande leest lijkt het wel alsof seizoen 2 puur gaat over de val en wederopstanding van Nucky maar dat is niet alles. Het is zelfs zo dat de focus deze keer minder op Nucky is dan wel op een aantal zijpersonages. Jimmy Darmody krijgt volop schermtijd alsook iedereen die met hem geconnecteerd is (inclusief William Forsythe die wederom schittert) en ook Margaret Schroeder en Agent Van Helden worden meer uitgelicht. We krijgen een ton aan achtergrondinformatie te verwerken omtrent deze personages en hun innerlijk terwijl Darmody daarnaast ook nog eens de opkomst van notoire gangsters als Lucky Luciano en Al Capone doet voorbijkomen. Spijtig genoeg doet dit het tempo van het eigenlijke verhaal omtrent Nucky vertragen en bij moment lijkt de serie wel op drift geslagen.

Daarmee willen we hoegenaamd niet zeggen dat seizoen 2 slecht is, verre van. Het is enkel dat de focus nu veel breder gaat, iets dat niet iedereen evenzeer zal appreciƫren. En wanneer het einde zelf dan in zicht komt en een van de hoofdpersonages het loodje laat (we gaan niet vertellen wie ;p) vraag je je af hoe seizoen 3 met die leegte zal omspringen. Zoals het staat, gaat dit seizoen verder met verscheidene plotwendingen maar eindigt het vooral met een groot vraagteken over wat er nu verder gaat gebeuren.