10 april 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

American History X

Een neonazi komt in de gevangenis voor moord. Als hij eruit komt heeft hij zijn leven gebeterd maar kan hij voorkomen dat zijn jongere broer in zijn voetsporen treedt?

Een neonazi komt in de gevangenis voor moord. Als hij eruit komt heeft hij zijn leven gebeterd maar kan hij voorkomen dat zijn jongere broer in zijn voetsporen treedt?

Onze opinie:
Derek Vinyard (Edward Norton) is een skinhead die prominent leider is van een Amerikaanse neo-nazi organisatie. Wanneer enkele Afro-Amerikaanse mannen proberen in zijn auto te breken besluit hij het recht in eigen handen te nemen en vermoordt ze beide. Hij wordt veroordeeld en naar een raciaal gemixte gevangenis gestuurd. Daar ziet hij dat niet alles is zoals hij dacht. Zwarten zijn niet per definitie slecht en blanken niet altijd “goed”. Langzaam maar zeker realiseert Derek zich dat hij zichzelf het grootste deel van zijn leven voorgelogen heeft en tegen dat hij vrijgelaten wordt is zijn raciale perceptie veranderd en komt hij de gevangenis uit als een ander man. Tijdens zijn gevangenschap is zijn broertje (Edward Furlong) echter deel gaan uitmaken van dezelfde neo-nazi organisatie waartoe hijzelf vroeger behoorde en Derek realiseert zich dat hij zowel zichzelf als zijn kleine broertje moet redden voordat het te laat is.

American History X is een emotioneel gedreven film die een goed zicht geeft op hoe sommige Amerikanen misleid worden om minderheden de schuld te geven voor hun eigen falen en dankzij het acteerwerk alsook goede regie is hij zeker een van de beste films in zijn genre. Absoluut niet te versmaden, tenzij je geen moraliteitslessen wil zien voorbij komen op het scherm.

American History X (1998) Drama | 119min | 20 November 1998 (USA) 8.5
Director: Tony KayeWriter: David McKennaStars: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'AngeloSummary: Derek Vineyard is paroled after serving 3 years in prison for brutally killing two black men who tried to break into/steal his truck. Through his brother's, Danny Vineyard, narration, we learn that before going to prison, Derek was a skinhead and the leader of a violent white supremacist gang that committed acts of racial crime throughout L.A. and his actions greatly influenced Danny. Reformed and fresh out of prison, Derek severs contact with the gang and becomes determined to keep Danny from going down the same violent path as he did. Written by Nitesh D.(nmxpa7@msn.com)

Photos


See all photos >>