18 oktober 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

30 Days of Night

Wanneer het stadje Barrow in Alaska een maand lang in duisternis wordt gehuld, worden de inwoners bezocht door een troep bloeddorstige vampiers

Wanneer het stadje Barrow in Alaska een maand lang in duisternis wordt gehuld, worden de inwoners bezocht door een troep bloeddorstige vampiers

Onze opinie:
Barrow in Alaska is het meest noordelijk gelegen stadje in de Verenigde Staten en aldus is er elk jaar een periode van 30 dagen waarbij er totaal geen zonlicht is. De laatste dag met zonlicht wordt de lokale sheriff uitgestuurd omdat blijkbaar iemand alle sledehonden in de buurt vermoord heeft. Iets later worden er naast de weg uitgebrande satelliettelefoons gevonden en niet veel later blijkt dat de operator van de GSM toren dood is. Het duurt niet lang voor men door heeft dat er iets raars aan de hand is, maar wat de mensen van het dorp niet doorhebben is dat ze onder aanval zijn van een groepje vampieren terwijl de zon zonet zijn laatste stralen heeft laten zien voor de komende 30 dagen…

30 Days of Night begint zeer goed met een atmosfeer die me onmiddellijk deed denken aan de ijskoude sfeer die in de cult klassieker “The Thing” aanwezig was. Spijtig genoeg slaagt deze film er niet als The Thing in om je tot op het einde op de rand van je stoel te laten zitten.

Halverwege de film, zodra eigenlijk de vampieren duidelijk in beeld komen, valt alles als een kaartenhuis in elkaar. Bye bye subtiele spanning en hallo slasherfest!

De bloedzuigers zijn naar verluid eeuwenoud en zijn erin geslaagd om de mensheid te doen geloven dat ze “maar een nachtmerrie” zijn, maar deftig spreken kunnen ze amper en hun communicatie lijkt niet veel verder te gaan dan wat hese schreeuwen die een vogelwatcher misschien nog zouden kunnen interesseren en enkele woordjes Engels en wat lijkt op slavisch gebrabbel. De geloofwaardigheid van de film zakt dan ook als een pudding ineen op dit vlak want intelligentie is wel het laatste dat je aan deze wezens kan toeschrijven.

Voor de rest krijg je het typische verhaal van enkele mensen die tegen alle verwachtingen in erin slagen om in leven te blijven en op het einde krijgen we dan de obligatoire “boss fight”. Inderdaad, je zou bijna denken dat je naar een videogame aan het kijken bent.

Ben je in voor wat seniel bloedzuigen dan is 30 Days of Night wel een leuke film, maar verwacht er niet te veel van want anders kan je nogal zwaar teleurgesteld worden.