Windtalkers

Het jaar is 1944 en de Japanse inlichtingendienst heeft elke Amerikaanse code die in de oorlog gebruikt wordt gekraakt. Als laatste mogelijkheid proberen de Amerikanen dan maar om de Navajo-taal te gebruiken welke enkel door de Navajo indianen gesproken wordt. Sergeant Joe Enders (Nicolas Cage) krijgt de moeilijke opdracht om een van deze Navajo codesprekers te beschermen en ervoor te zorgen dat hij niet in vijandelijke handen valt.

Na enkele actiehits zoals Mission Impossible, Face/Off en Broken Arrow besloot regisseur John Woo om respect te betuigen aan diegenen die nooit respect gekregen hebben: de Navajo Codesprekers. De laatste jaren kregen we een “ander” soort oorlogsfilm zoals Saving Private Ryan, The Thin Red Line, We Were Soldiers en vele andere die iets anders vertoonden dan gelukkige heroiek, ongelimiteerde kogels en een god-mode. Een meer realistische manier van werken, geen gebruik van vaste camera’s en een documentaire-gevoel dat Steven Spielberg gebruikte begon de standaard te worden. Terwijl alle voornoemde films op hun eigen manier speciaal zijn slaagt Windtalkers er niet in om deze “Hall of Fame” ver vervoegen. Een marinier een frontale flip zien doen terwijl hij Japanse neerschiet is niet echt een zegen voor een film die serieus probeert te zijn en zeker niet na vijf jaar van ultra-realistische oorlogsvoering op het grote scherm. De film zit vol van dit soort kleine dingen die refereren naar “John Woo”-actie en dat is gewoonweg spijtig aangezien hier meer van gemaakt had kunnen worden.

Op gebied van “meer kunnen zijn” kunnen we ook vermelden dat waar Adam Beach zijn acteertalent laat zien blijkt Nicolas Cage rond te lopen zonder emoties. Meestal loopt hij ongeïnteresseerd rond, waarschijnlijk wetende dat dit maar een middelmatige film wordt. Onder de rest van de acteurs zien we ook nog de compleet misgecast Peter Stormare (Armageddon, Fargo) rondlopen alsook Christian Slater die blijkbaar niet weet hoe te stoppen met lachen.

Windtalkers is een zeer middelmatige oorlogsfilm. Onderhoudend maar zeker niet serieus te nemen.