White House Down

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1, Frans DTS-HD MA 5.1, Italiaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Engels, Frans, Nederlands

Extra's: A Dynamic Duo, Blooper Reel, Crashing The Oval Office, Drowning The Beast, Geared Up, Lights Camera Heart-Pumping Action, Meet The Insiders, Men Of Action, Presidential Treatment, Recreating The White House, Roland Emmerich - Upping The Ante, The Beast, The Inside Story, VFX Boundaries Down

Speelduur (min.): 131
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-whitehousedownblu

FILM
In 2013 kregen we niet één maar zelfs twee films waarin het Witte Huis centraal staat; Olympus Has Fallen en White House Down. Puur afgaand op de korte inhoud, de cast, en concept leek de eerste echt wel de betere film te zijn, maar het uiteindelijke resultaat was spijtig genoeg wat aan de saaie kant en miste de geloofwaardigheid die we beloofd werden. Niet zo met White House Down dus, geloofwaardigheid was zowiezo geen issue en pure fun was het einddoel. En dat einddoel werd met verve bereikt!

Beveiligingsagent John Cale (Channing Tatum) gaat met zijn dochtertje Emily – die compleet gek is van politiek, en dan vooral van huidig president James Sawyer – naar het Witte Huis om daar een sollicitatiegesprek te doen voor een mogelijke job bij de Secret Service. Het gesprek gaat niet echt volgens plan maar bij het buitenkomen slaagt hij erin om hen beide aan te laten sluiten bij een tour van het Witte Huis zodat ze toch wat leuke vader-dochter tijd kunnen doormaken. Veel leuks is er echter niet aan te vinden want niet veel later vallen terroristen het Witte Huis aan, worden alle veiligheidsmensen zonder pardon afgemaakt en blijft John achter als enige die de president mogelijk nog kan redden.

Het verhaal is op zich niet echt opzienbarend en er zijn ook hier nogal wat haken en ogen te vinden, maar het is de manier waarop regisseur Roland Emmerich het allemaal naar voren brengt die ervoor zorgt dat White House Down een leuke rollercoaster rit wordt. Het tempo ligt hoog en wordt raar of zelden onnodig onderbroken, er worden op tijd en stond wat leuke grappen geplaatst, de personages zijn misschien een beetje eendimensionaal maar werken wel goed binnen het kader van de film, en er is meer dan genoeg actie om de fans van special effects eveneens te plezieren. Waar we eerder reeds meldden dat Olympus Has Fallen weinig meer lijkt te zijn dan “Die Hard meets Air Force One” slaagt deze film erin om de goede punten van Die Hard nog even wat “harder” te maken.

BEELD EN GELUID
Qua transfer is er weinig te klagen op technisch vlak bij deze release van Sony. Zwartwaarden zijn zonder meer goed te noemen, het contrast is zoals het hoort te zijn, kleuren zijn vol en levendig, en het niveau van detail is zeer hoog. En dat laatste is wel een beetje een probleem want daardoor zie je wel redelijk goed waar CGI of green screens gebruikt zijn. Dit is niet zo erg als de commentaren die je kon lezen van mensen die de film in de bioscoop gezien hebben, maar desalniettemin moet je echt wel stekeblind zijn om bij bepaalde scènes niet op te merken dat acteurs of bvb. helikopters achteraf toegevoegd zijn.

Het geluid is wél zeker de moeite waard met natuurlijk duidelijke dialogen maar bij een actiefilm is het vooral het gebruik van subwoofer en surround speakers dat belangrijk is, en White House Down stelt absoluut niet teleur op dat vlak. Wagens en helikopters komen mooi langs achter aangevlogen, het geluidsspectrum vult zonder probleem de woonkamer, ontploffingen krijgen meer dan genoeg support van de subwoofer, en als je het volume een beetje harder zet zullen de buren al snel het idee krijgen dat er een terroristische aanslag gepleegd wordt op je huis.

EXTRA’S
Als je de back cover van White House Down bekijkt lijkt het wel alsof we een ton aan extra’s krijgen, maar spijtig genoeg is dit niet echt het geval. Alles bij elkaar krijgen we een dik uurtje aan korte features die misschien beter in 1 échte documentaire gestoken hadden kunnen worden, maar daar had men bij Sony blijkbaar geen zin in. Achja…

4 minuten over de chemie tussen Channing Tatum en Jamie Foxx in de film (“A Dynamic Duo”), nog eens 4 minuten over de stunts in “Men of Action”, vijf minuten over de support cast in “Meet the Insiders”, vijf minuten over het presidentiële limousine in “The Beast”, wederom vijf minuten lang krijgen we wat info omtrent het wapenarsenaal en auto’s in “The Full Arsenal”, de special effects komen aan bod in “VFX Boundaries Down” wat net iets meer dan 3 minuten duurt, schrijver/producer James Vanderbilt mag zijn script toelichten gedurende 3 minuten in “The Inside Story”, de productie wordt in vier minuten uit de doeken gedaan in “Presidential Treatment”, en het camerawerk komt ook gedurende een dikke drie minuten aan bod in “Lights, Camera, Heart-Pumping Action”. Verder zijn er nog twee korte stukjes over specifieke scènes (“Crashing the Oval Office” en “Drowning the Beast”), een gag reel en dan een “lange” (als in: bijna 10 minuten durende) feature over de set design genaamd “Recreating the White House”.

CONCLUSIE
In de strijd tussen Olympus Has Fallen en White House Down is er een duidelijke winnaar uit de bus gekomen. De laatste is misschien niet zo realistisch opgezet als de eerste, maar wél een heel stuk plezieriger om naar te kijken en dit niet enkel dankzij de (soms flauwe) grappen maar eveneens doordat de cast gewoon goed werk aflevert. Het is leuk om James Woods nog eens voorbij te zien komen als de verbitterde slechterik, Channing Tatum is perfect gecast als posterboy, en ook Jamie Foxx als president doet zijn werk zoals het moet. In vergelijking met de concurrent is White House Down wat meer over the top qua actie en al bij al wat luchtiger van opzet maar soms is dat exact het juiste recept!

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: