18 oktober 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Week van Waanzin (9)

Met verwondering kijken we naar wat de voorbije week in de media kwam

Defensie opgelicht?
Weer iets dat niet opgepikt werd door de mainstream media: blijkbaar zou je kunnen stellen dat Defensie opgelicht is met het geven van het mondmasker contract aan de Luxemburgse postbusfirma Avrox (door Martine Tanghe in Het Journaal verkeerdelijk gerefereerd als “postfirma”, Avrox is tot op heden geen Luxemburgse tegenhanger van BPost). Defensie zou het contract aan de Luxemburgers gegund hebben vanwege de snelle levering (die ze niet gehaald hebben) alsook de leveringscapaciteit (die blijkbaar ook niet echt gehaald wordt). Goedmaker voor de late levering die breed uitgesponnen werd is dat Avrox 5.5 miljoen euro “boete” zou moeten betalen, omschreven als “korting”. Dit op een totaalbedrag van 37.5 miljoen euro. “Op zich niet slecht”, denk je dan misschien. Totdat je erachter komt dat België dus 2.5 euro/mondmasker betaald heeft, terwijl de Vietnamese firma die ze effectief gemaakt heeft ze verkoopt voor… 0.53 euro/mondmasker! Reken nog transportkosten en dergelijke erbij en je komt op een totaalprijs van 0.73 euro per mondmasker, oftewel een winst van 26.5 miljoen euro voor Avrox! Daar kan dan wel een paar miljoen af als “korting”, niet? Je zou bijna denken dat de Belgische overheid geld teveel heeft… En Minister van Defensie Philippe Goffin (MR)? Die is zich van geen kwaad bewust… maar ondertussen is er wel een onderzoek opgestart naar de toekenning van de deal aan Avrox en blijkt dat de certificatienummers in de handleiding vervallen zijn en eigenlijk ook niet voor mondmaskers mogen gebruikt worden. De oplossing: geen handleiding meer meegeven!

Degelijk bestuur is niet nodig, we kunnen ook gewoon verder aanmodderen
De titel klinkt misschien een beetje negatief, maar dat is in ieder geval de samenvatting van Paul Magnette’s idee qua regeringsvorming. Hoe bedoelen we dit? Magnette en Conner Rousseau zijn na hun “snuffelronde” (hun woord, niet het onze) ervan overtuigd dat een klassieke tripartite met Socialisten, Liberalen en Christendemocraten de enige oplossing is. Dat deze geen meerderheid heeft in het parlement is geen probleem, voor eender welk voorstel vinden ze wel een “sukkel” die akkoord gaat. Daar komt het op neer. Dat een zogenaamde minderheidsregering dan geen concreet regeerakkoord kan nakomen en ze telkens op steun van de oppositie moeten hopen hebben ze blijkbaar liever dan nieuwe verkiezingen. Ahja, stel u voor dat de PS in Wallonië nog meer stemmen zou verliezen aan de communisten van PVDA, terwijl de 11-11-11-11-partijtjes van SP.a, OpenVLD, CD&V en Groen de kiesdrempel zouden zien verschijnen ten voordele van PVDA, NV-A en (vooral) Vlaams Belang? Al die mensen die nu betaald met hun vingers zitten te draaien in het parlement zouden dan mogelijk helemaal geen werk meer hebben én zelfs niet meer betaald worden! Dat kan niet hé! We zien OpenVLD het al zeggen: “Gewoon Doen!”, zoals hun slogan bij de laatste verkiezingen zo duidelijk stelde…

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zat in ieder geval al op die lijn, want op woensdagochtend wist hij te zeggen dat die minderheidsregering slechts relatief is. Immers, met PVDA/PTB en Vlaams Belang zitten er 30 “populisten” in het parlement die toch nooit gaan regeren, dus daar hoeft men geen rekening mee te houden blijkbaar. Die redenering indachtig stellen we dan ook voor dat de 1 miljoen blanco en ongeldige stemmen effectief mee zouden tellen voor de kamer zodat er lege zitjes komen, en dan kan men die evengoed negeren als VB en PVDA waardoor na nog enkele verkiezingen – als onze politici zo voortdoen – we een parlement hebben met enkel populisten en lege zitjes? Na overleg met CD&V en OpenVLD werd deze piste van een minderheidsregering tegen de middag echter al naar de prullenbak verwezen en hebben onze “leiders” besloten om nog maar wat verder te “praten” om een meerderheid opgetuigd te krijgen. Tijd winnen (of verspelen, het is maar hoe je het bekijkt) noemen we dat, in de hoop dat sommigen het zo beu worden dat ze uiteindelijk “ja” zeggen op wat er ook maar voorgesteld wordt… Goed bestuur?

De Wondere Wereld van Groen
Twee personen die niet stilgezeten hebben tijdens de Corona-crisis zijn zonder twijfel Meyrem Almaci en Petra De Sutter van Groen. De Corona-crisis is nog niet voorbij of de twee hebben een boek uitgebracht waarin ze de wondere wereld van Groen uit de doeken doen. En daarmee bedoelen we inderdaad de “wondere wereld” want het is duidelijk niet de onze en het is dat het boek geclassificeerd staat als “mens en maatschappij” want wij zouden het omschrijven als “fictie” of “fantasy”.

Zo bejubelen ze onze wetenschappers zoals Marc Van Ranst “wiens reputatie weer in ere is hersteld”! Dat deze bejubelde wetenschappers maandenlang verkondigden dat het “maar een griepje” was, dat mondmaskers niet nodig waren en dat quarantainemaatregelen totaal erover zouden zijn, zijn Meyrem en Petra blijkbaar vergeten. Verder verkondigen ze ook “De overheden namen de touwtjes weer in handen en deden wat ze moesten doen: mensen en de bedrijven redden voorbij ideologische dogma’s. Het neoliberalisme en de platte concurrentieregels legden de duimen”. Als je een door compleet falen van de overheid opgelegde lockdown “de touwtjes in handen nemen” noemt stellen we ons écht de vraag in wat voor fantasiewereld je leeft. Wat is er zo fantastisch aan het feit dat mensen zelf maar mondmaskers moesten beginnen maken omdat onze overheid er geen had? Hoe “goed” de mensen gered werden bij repatriëringen kan je hier lezen. Is het normaal dat het FOD Volksgezondheid het crisisbeleid moest overdragen aan een gepensioneerde omdat er geen capabele mensen meer op het departement werken? Of moeten we beginnen over de faillissementen en besparingsrondes die eraan zitten te komen? En dan gaan we nog voorbij aan het feit dat inderdaad de “platte concurrentieregels” de duimen moesten leggen want onze fantastische overheid had besloten om hamsteren tegen te gaan door geen kortingen meer toe te laten. Gevolg: nog steeds geen toiletpapier meer in de winkels, maar de supermarktrekening van de gemiddelde Belg ging wel gigantisch de hoogte in!

Terwijl de federale overheid de ene blunder na de andere beging, pleit Groen voor herfederalisering van de gezondheidszorg. Terwijl Vlaanderen net meer inzet op preventie dan Wallonië, Brussel of de Federale Overheid, preventie waar Petra en Meyrem zélf over liggen te melken hoe belangrijk het wel niet is, willen ze dit incompetente niveau terug meer inspraak geven? Consequent gedrag in uitspraken kan je Groen zeker niet verwijten! Net zoals je ze niet kan verwijten dat ze ook maar enig idee hebben hoe ze de plannen die ze in het boek aanbrengen effectief zouden willen verwezenlijken. Meer investeren in onderwijs. Meer investeren in sociale woningen. Meer investeren in hogere uitkeringen en minimumlonen (iedereen een basisinkomen!). Waar dat geld allemaal vandaan moet komen is echter een groot mysterie behalve dan dat ze een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op vermogen en vervuiling willen. Dat bij minder vervuiling (we nemen aan dat dat het doel is) er dan ook minder inkomsten gaan zijn terwijl de uitgaven dezelfde blijven vergeten ze even, en hoe ze kapitaalvlucht willen tegengaan bij een vermogensbelasting blijft eveneens een groot mysterie. Als er geen vermogen meer is om te belasten heb je immers ook geen inkomsten. Simpele wiskunde, zou je denken, maar blijkbaar toch te gecompliceerd voor de Groene meisjes.

Om het allemaal ook in goede banen te lijden (pun intended) hebben we blijkbaar nood aan “een sterke staat” want de zogenaamd afgeslankte staat heeft gefaald. Lees: we hebben meer en duurdere ambtenaren met meer procedures nodig want dat heeft ons in het verleden altijd zo goed geholpen, nee? Ons overheidsapparaat is nog steeds moddervet en moet dus nog wat vetter worden zodat het beter kan functioneren? Hallo? Het mag duidelijk zijn: Groen leeft in een fantasiewereld die niets van doen heeft met die waarin de gewone werkende mens elke dag in leeft. En om die stelling nog wat meer kracht te geven wist The Economist deze week nog te melden dat België van alle OESO-landen de Corona-crisis het slechts heeft aangepakt!