Unforgiven

William Munny (Clint Eastwood) en Ted Logan (Morgan Freeman) zijn twee gepensioneerde moordenaars die hun oude dag in vrede leven wanneer een man die zichzelf de Schofield Kid noemt voorbij komt en hen vertelt dat in het stadje Big Whiskey enkele prostituees een een prijs gezet hebben op het hoofd van twee cowboys die een van hun vriendinnen verminkt hebben. Munny, die na de dood van zijn vrouw voor hun kinderen zorgt, heeft wat financiële problemen en overhaalt Logan om samen met hem mee met de Kid te gaan om de losprijs in handen te krijgen.

Wanneer ze echter in Big Whiskey arriveren worden ze onmiddellijk opgemerkt door Bill Daggett (Gene Hackman) de locale sheriff die een wreed man is die de wet op zijn eigen manier interpreteert en er absoluut niets mee in zit om mensen die zijn regels niet volgen zwaar toe te takelen. Wanneer Munny gewond geraakt en Logon door Daggett vermoord wordt lijkt het alsof de tijd de twee ingehaald heeft maar Munny laat het hier niet bij zitten en besluit om wraak te nemen voor de dood van zijn vriend…

Unforgiven was een instant-klassieker. Clint Eastwood heeft deze film gemaakt in een periode dat iedereen dacht dat het westerngenre dood en begraven was maar hij bewees dat dat verre van correct was met dit epos van een gepensioneerde moordenaar die de slechte dingen die hij in het verleden gedaan heeft wil vergeten maar zijn oude ik terug tegenkomt wanneer hij in financiële problemen komt en een laatste job aanneemt waardoor zijn beste vriend gedood wordt. Het acteerwerk is op alle vlakken superb, het verhaal is een toonbeeld van de moderne spaghettiwestern, en hoe alles in beeld gebracht wordt is gewoon zo sfeervol dat je je onmiddellijk in de Wilde Westen waant. Schitterend gewoon!