Underworld: Rise of the Lycans

Al 20 jaar zijn de Lycans (weerwolven) en de vampieren met elkaar in oorlog. De aristrocratische vampier Viktor heeft een leger samengesteld om zich te verdedigen tegen deze bedreiging en is begonnen met het uitroeien van de Lycans die blijkbaar de mogelijkheid om zich terug tot mens te vormen verleerd hebben en niet meer zijn dan bloeddorstige beesten.

Op een dag vindt Viktor een mensenlijk kind dat uit een Lycan geboren is maar in plaats van het kind onmiddellijk te doden besluit hij om het op te voeden. Viktor gelooft dat dit nieuw ras van Lycans perfect geschikt zou kunnen zijn om de vampieren te verdedigen tijdens de daguren en besluit om meer en meer van hen te maken om zo een slavenras te hebben dat de vampieren kan dienen.

Wanneer Lucian groter wordt ziet hij zijn ras mishandeld worden door de vampieren maar hijzelf heeft altijd onder de bescherming gestaan van Viktor waardoor hij een min of meer “gepriviligeerd” bestaan heeft gehad. Wanneer hij echter het kasteel verlaat om Viktor’s dochter Sonja te redden van een aanval van de Lycans verandert dit. Viktor is woedend en sluit Lucian op in de kerker. Met de hulp van Sonja slaagt Lucian erin om te ontsnappen samen met enkele anderen van zijn ras en besluit om naar het nabije bos te gaan om zo de Death Dealers van de vampieren te ontlopen alsook om van daar uit een leger op te bouwen dat de vampieren voor eens en altijd kan verslaan.

Underworld: Rise of the Lycans is de derde film in de serie en zoals zo vaak volgt hij het typische pad van sequels: de eerste vervolgt het originele verhaal en de tweede sequel gaat terug in de tijd als een soort prelude op de eerste film. En zoals zovele sequels is de film pure rommel.

Bill Nighy (Viktor) en Michael Sheen (Lucian) zijn weer van de partij om jongere versies van hun bekende personages te spelen maar voor een of andere reden lijken ze pakken minder angstaanjagend dan in de vorige films. Rhona Mitra probeert de leegte van Kate Beckinsale op te vullen maar heeft duidelijk niet de presence van Kate.

Dat zou echter geen probleem zijn mocht het verhaal nog een beetje deftig zijn. Spijtig genoeg zijn plotwendingen in South Park interessanter dan deze film in zijn geheel en buiten de aktie is er weinig om naar te zien. Die aktie is trouwens ook al niet om over naar huis te schrijven, buiten de charge van de weerwolven was er niets dat ons bloed effectief kon laten pompen.

Al bij al een teleurstellende film die weinig meer op tafel brengt dan de 5 minuten durende scene in de eerste film die de geschiedenis van de oorlog tussen vampieren en lycans liet zien