Under the Dome – Seizoen 1

“Under the Dome” (Nederlandse titel “Gevangen”) is gebaseerd op een turf van een boek geschreven door Stephen King waarin het kleine dorpje Chester’s Mill op een dag plots afgescheiden wordt van de rest van de wereld door een doorzichtige bol die ondoordringbaar is behalve voor lucht en wat condensatie, kwestie dat de mensen in de bol niet zouden stikken of omkomen van de dorst. De oorsprong of bedoeling van de bol zijn een van de mysteries die de serie dragen, maar zoals meestal bij King is het natuurlijk veel interessanter om te zien hoe de mensen hiermee omgaan.

Zo hebben we in eerste instantie natuurlijk de “held” van het verhaal, in dit geval Dale “Barbie” Barbara die voor (onfrisse) zaken naar Chester’s Mill kwam en bezig is zich te ontdoen van een lijk op het moment dat de koepel verschijnt. Klinkt niet echt onmiddellijk als een held, maar wanneer de lokale sheriff de koepel aanraakt en zijn pacemaker uit zijn borst ziet vliegen – het is immers nog steeds een Stephen King verhaal! – is Barbara er wel de man naar om de jonge vrouwelijke assistente van de sheriff te helpen met orde te houden en zaken in goede banen te leiden. Voordat je nu al snelle conclusies begint te maken: neen, dit is niet om in haar broek te geraken want die eer komt toe aan Julia Shumway, een journaliste die door omstandigheden persona non grata geworden is bij de grote kranten in de stad en daarom moest uitwijken naar Chester’s Mill waar ze een op het eerste zicht redelijk goed leven wist op te bouwen met haar man die nu nergens meer te vinden is.

De interessantste persoon in het seizoen is zonder twijfel “Big Jim” Rennie, een tweedehandsautohandelaar van Chester’s Mill en het enige aanwezige gemeenteraadslid in het dorp wanneer de koepel verschijnt. In eerste instantie lijkt hij het goed voor te hebben met de gemeenschap, maar wanneer er geen verbetering komt in de situatie komt zijn manipulatieve aard naar boven en probeert hij al snel de zaken naar zijn hand te zetten en Chester’s Mill om te vormen tot zijn eigen klein koninkrijk.

Under the Dome bevat net zoals in het boek verder nog een hele hoop andere personages die afhankelijk van de aflevering in meer of mindere mate belangrijk zijn. Zo heb je de zoon van Jim Rennie die als eerste reactie op de komst van de koepel niets beter weet dan zijn vriendin Angie op te sluiten omdat hij ervan overtuigd is dat buitenaardse wezens haar brein hebben overgenomen, en Angies broer Joe die al snel een vriendschappelijke relatie krijgt met Norrie, de dochter van een lesbisch koppel dat op doorreis was door Chester’s Mill.

Veel van bovenstaande zal bekend in de oren klinken van diegenen die het (voortreffelijke) boek gelezen hebben, maar eens je begint te kijken zal je merken dat er toch wel héél veel veranderd is. De basisgegevens blijven op zich gelijk, maar waar het boek zich afspeelt in slechts enkele dagen kan dit bij een TV-serie natuurlijk niet en daarom zijn er nogal wat aanpassingen nodig geweest zoals bepaalde personages die plots iets “normaler” lijken te zijn dan verwacht, of plotwendingen die niet/anders/later voorbij komen. Vinden we dit erg? Niet echt, maar de makers missen een beetje de consistentie die we in het boek wél terugvonden en daar zijn de reacties van de inwoners op wat er gebeurt een goed voorbeeld van: nadat de koepel verschijnt begint er een plundertocht waarbij het duidelijk ieder voor zich is, halverwege organiseren ze een gezamenlijke klopjacht om tegen het einde van het seizoen vergiffenis te gaan vragen in de kerk waarna ze even later weer een lynchpartij bij gaan wonen…

Echt al te opvallend is dit gelukkig niet omdat het tempo er goed ingehouden wordt, de acteurs hun werk naar behoren doen, en het verhaal natuurlijk op zich wel stevig in elkaar zit. Under the Dome is dan ook zeer onderhoudend en we vragen ons af wat een tweede seizoen met zich mee zal brengen aangezien het verhaal uit het boek nu reeds bijna volledig uitgespeeld is.

Under the Dome is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King maar wel met de nodige aanpassingen om het in TV-formaat te gooien. Sommige fans zullen dit naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen appreciëren maar in alle eerlijkheid mag er toch wel gezegd worden dat dit eerste seizoen een serie neerzet die er mag wezen. Er is misschien wat gebrek aan consistentie in de verhaallijn en sommige zaken zoals de evolutie van de personages wijken mogelijk wat té veel af van het boek, maar al bij al gaat de gemiddelde kijker dit niet opvallen. Voor een eerste seizoen is Under the Dome zeker geslaagd.