The Wolf of Wall Street

Gebaseerd op de autobiografische bestseller van voormalig multimiljonair Jordan Belfort toont Martin Scorsese ons in The Wolf of Wall Street hoe Belfort als niemendal arriveert in Wall Street om – na initieel gelanceerd te worden door beurshandelaar Mark Hanna – enige tijd later zijn eigen firma, Stratton Oakmont, uit de grond te stampen en al snel enorme sommen geld te verdienen met het verkopen van rommelaandelen.

Samen met enkele gehaaide vrienden slaagt Belfort erin om mensen kapitalen te laten investeren zonder dat iemand er ook maar iets aan verdient behalve zijzelf. Hun manier van werken wordt al snel uit de doeken gedaan in financiële magazines, maar dit zorgt er enkel maar voor dat ze nog populairder worden dan ooit bij handelaars die in de rij staan om zich achter Belfort te scharen. De bijnaam “The Wolf of Wall Street” die initieel bedoeld was als waarschuwing wordt al snel een eretitel en op kantoor bij Stratton Oakmont kan de sfeer niet meer stuk. Decadente feestjes met drugs en prostituees zijn schering en inslag en het lijkt wel alsof de “American Dream” niet meer stuk kan.

Wanneer de FBI echter hun oog laat vallen op Belfort en zijn kompanen duurt het niet lang voordat er barsten beginnen te komen in het beeld van de perfecte zakenman…

Er is nogal wat ophef geweest over of The Wolf of Wall Street wel of niet een Oscar verdiende en die discussie zal wel nog een tijdje aan de gang blijven. Het is duidelijk dat Hollywood niet echt fan is van Scorsese, maar dat ligt duidelijk meer aan de bonzen aldaar dan aan de regisseur. The Wolf of Wall Street is fantastisch gefilmd, bevat een ijzersterke cast die schitterend werk aflevert, en als het van ons af zou gehangen hebben zou Leonardo DiCaprio zonder twijfel dat beeldje voor Beste Acteur naar huis hebben mogen nemen. De manier waarop hij een compleet doorgeflipte Belfort in beeld brengt is gewoonweg subliem en ieder ander zou waarschijnlijk beschuldigd worden van overacting maar hier komt het gewoon reëel over.

Beste Film dan? Het spijt ons te zeggen maar dàt is net een brug te ver. The Wolf of Wall Street geeft kritiek op het hele wereldje van de aandelenhandel en het krapuul dat daarin rondloopt, en ook op de uitvoering is er werkelijk niets negatiefs te melden, maar het verhaal rond Belfort is spijtig genoeg niet sterk genoeg om effectief 180 minuten aan te besteden. Ja, het was een schandaal, ja, het was decadent, ja, er werden tonnen aan geld versmost aan onnozeliteiten, … maar is dat echt interessant genoeg om zo’n lange film van te maken? Voor ons niet dus.

The Wolf of Wall Street heeft veel “buzz” gekregen en ook het feit dat Scorsese nog maar eens gepasseerd werd bij de Oscars heeft meer dan genoeg stof doen opwaaien. Eerlijk gezegd snappen we “The Academy” ergens wel. De film mag dan wel schitterend in elkaar gezet zijn, ongelooflijk mooi gefilmd en fantastisch geacteerd, echt om van achterover te vallen is hij niet. Daar is het verhaal rond Jordan Belfort gewoonweg niet interessant genoeg voor. Een omhooggevallen beurshandelaar die miljoenen gefraudeerd heeft? Wie kijkt daar nog van op in een tijdperk waarin de overheid banken moeten redden omdat ze met het bij hen belegde geld “gespeeld” hebben?