4 december 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

The Ugly

Een fantastische cult horror film die weinig bekend is maar zeker niet gemist mag worden

Simon Cartwright is een veroordeelde seriemoordenaar die zijn dagen slijt in een psychiatrisch ziekenhuis van Dr. Marlowe. Hij vraagt een herevaluatie aan van Dr. Karen Shoemaker en wanneer deze arriveert merkt ze onmiddellijk dat de sfeer tegenover zowel Cartwright als haar nogal vijandig is. Tijdens haar gesprekken met Cartwright probeert ze in het hoofd van de moordenaar te komen om uit te vinden wat hem ertoe aanzette om mensen blijkbaar zonder specifieke reden te vermoorden. Terwijl de tijd vooruitgaat begint zich echter de vraag te stellen wie in wiens hoofd kruipt.

Ik herinner me nog de eerste keer dat ik deze film zag in de cinema. Het was de eerste week van release op vrijdagavond en slechts enkele andere mensen waren aanwezig in de zaal. Niet echt iets wat je verwacht maar het geeft je al een goed idee van wat je kan verwachten. The Ugly is geen typische slasherfilm noch een psychologische thriller a la Silence of the Lambs. Regisseur Scott Reynolds ging zeer diep in het brein van de seriemoordenaar en het resultaat is pure ziekelijkheid. Niet op gebied van beelden maar vooral op gebied van insinuaties. Je eigen verbeelding zal deze film nog zieker maken dan hij al is.

Alle karakters in de film lijken wel krankzinnig en Cartwright lijkt nog de normaalste persoon die erin rondloopt, voor een tijdje dan toch. Ook het constante gebruik van flashbacks en “wat als”-situaties zorgen ervoor dat de film bijna kunst wordt en de ervaring nog beter maakt. Ik kan je verzekeren, na het zien van deze film zal je geen honger hebben en dit zal voor een keer eens niet liggen aan alle gore details die je te zien krijgt maar eerder door wat je NIET ziet.

The Ugly is een fantastische cult film die spijtig genoeg te onbekend is, zelfs in de kringen van horror fans, maar ik zou je zeker aanraden om hem eens te bekijken. Mag niet ontbreken in de collectie!