The Score

Nick Wells (DeNiro) is in The Score een professionele inbreker die klaar is voor zijn pensioen. Als hij een laatste grote job vindt zal hij eindelijk de hypotheek op zijn jazzclub kunnen afbetalen, zijn criminele leven vaarwel kunnen zeggen, en meer aandacht spenderen aan zijn vriendin Diane (Angela Bassett). Wanneer zijn vriend en zakenpartner Max (Marlon Brando) hem laat weten dat hij iets interessants weet lijkt het dat Nicks laatste job eindelijk nabij is: inbreken in het douanekantoor van Montreal om aldaar een onbetaalbare Franse scepter te stelen. Het enige ding is wel dat Nick moet samenwerken met Jack Teller (Edward Norton) die bij de douane werkt en zich voordoet als de mentaal gehandicapte Brian. Alhoewel Nick Jack niet echt vertrouwt besluit hij zijn principe van alleen te werken opzij te zetten en toch door te gaan met de job.

De dingen worden echter al snel een heel pak moeilijker wanneer de douaniers beseffen dat ze een onbetaalbaar artefact in hun handen hebben en wanneer Nick beseft dat Max een grote schuld heeft begint hij zich af te vragen of hij wel verder moet doen met deze kraak. Echter, zijn vriendschap met Max en de hoge som die hen allemaal te wachten staat na de inbraak doen hem besluiten om toch maar in te gaan op het aanbod…

Alhoewel er veel grote namen meespelen in The Score valt vooral op hoe bescheiden de film zich opstelt. Dit is geen grote bioscoopkraker die veel geld opbrengt en nog veel meer gekost heeft maar eerder een relatief simpel verhaal dat enkele leuke en interessante plotwendingen heeft die je ertoe zetten om verder te blijven kijken tot aan het einde. Dat je daarbij ook nog eens een superbe cast voorgeschoteld krijgt die hun werk duidelijk met plezier en klasse naar voren brengen zorgt er enkel maar voor dat je nog meer geniet van deze film.