27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

The Raid

Gevangen in een appartementsgebouw tijdens een inval, moet een SWAT-team vechten tegen troepen van een drugsbaron die ze probeerden te vermoorden

Gevangen in een appartementsgebouw tijdens een inval, moet een SWAT-team vechten tegen troepen van een drugsbaron die ze probeerden te vermoorden

Onze opinie:
Indonesiƫ. Diep in de achterbuurten van een stad staat een appartementsgebouw dat gerund wordt door een gevaarlijke crimineel van daaruit zijn misdaadsimperium bestuurt. Velen hebben reeds geprobeerd om hem te stoppen maar tot op heden is niemand daarin geslaagd, en diegenen die trachtten hem in zijn eigen gebouw aan te pakken zijn verdwenen om nooit meer gezien te worden. Nu heeft een SWAT team echter wat goede intel verkregen en is zich aan het voorbereiden op een raid die hen tot op de 15e verdieping moet krijgen waar ze de misdaadbaas in de handboeien kunnen slaan.

In eerste instantie loopt de raid wel goed en de agenten slagen er al snel in om tot de zesde verdieping te geraken. Dan gaat het echter mis. De gangster wordt getipt en verkondigt aan al zijn bewoners via de speakers die door het hele gebouw hangen dat iedereen die helpt met het opruimen van de politie voor de rest van hun leven geen huur meer zullen moeten betalen… Laat de actie beginnen!

The Raid is een van de meest gehypte actiefilms die recent uit Aziƫ gekomen zijn. De film is snel, gewelddadig, en het is een plezier om ernaar te kijken! Mits je houdt van actie die zo hevig is dat je bijna zelf kan voelen dat het pijn moet doen natuurlijk.

Alhoewel het verhaal extreem simpel is (het zou net zogoed een scenario voor een videogame van tien jaar geleden geweest kunnen zijn) wordt de film nooit saai en dat is vooral dankzij de setup die gebruikt wordt. Eens het vechten begint krijgen we drie duidelijke stukken te zien. Act 1 is vooral met vuurwapens, in Act 2 gebruikt men zowat alles dat men kan vinden als wapen – inclusief een ijskast! – en wanneer je dan denkt zowat alles gezien te hebben dat er te zien is begint Act 3 en gaan we voluit met mano-a-mano martial arts gevechten. Het is als een rollercoaster met een verrassing achter elke bocht!

Ook waard te vermelden is dat acteur Iko Uwais er zeer goed in slaagt om de film van de ene actiescene naar de volgende te dragen. Zijn gevechtsscenes zijn subliem, maar zelfs wanneer hij geen koppen tegen beton ligt te meppen doet hij zijn ding redelijk goed. Terwijl we naar The Raid aan het kijken waren kon ik het niet helpen om regelmatig terug te denken aan de vroege jaren van Bruce Lee. Uwais is misschien nog niet op het niveau van Lee op dit moment, maar geeft hem wat deftige rollen in Hollywood en hij kan misschien wel de nieuwe Jet Li worden. Of misschien…, wie weet.. Bruce Lee!

Al bij al is The Raid een van de meest waanzinnige actiefilm die we recentelijk te zien kregen en zijn pure natuur van harde en brutale gevechten doet de film opvallen tussen alle blockbusters die vooral afhankelijk zijn van opgepompte CG effecten.