The Purge

The Purge

In een criminele toekomstige wereld waar politieagenten de anarchie niet kunnen bolwerken klopt er iemand aan op de deur van James Sandin

Onze opinie:
Het is 2022 en om uit de economische crisis te geraken heeft Amerika radicaal het roer omgegooid. Er zijn nieuwe “Founding Fathers”, de economie draait als nooit tevoren, en misdaad is zo ongeveer herleid tot nul. De oorzaak van al dit moois? “The Purge”! Eén dag per jaar wordt gedurende twaalf uur alles ongestraft toegestaan. Politie, brandweer en ambulances houden zich compleet afzijdig, en alle opgekropte frustraties van de burgers mogen zonder consequenties losgelaten worden. Diefstal? Doe maar! Verkrachting? Lekker! Moord? Opgeruimd staat netjes!

James Sandin (Ethan Hawke) heeft met het jaarlijkse evenement een goedlopende carrière opgebouwd als verkoper van beveiligingssystemen en dit jaar kan niet meer stuk. Niet alleen heeft hij met zijn verdiensten het riante huis van zijn gezin nog wat verder kunnen uitbouwen, doordat zowat de hele buurt bij hem een nieuwe installatie gekocht heeft is hij eveneens de beste verkoper van zijn firma wat hem nog eens een hoge bonus zal opleveren ook! Hij is dan ook zeer goedgemutst wanneer hij thuiskomt en zich samen met de rest van zijn gezin klaarmaakt voor de jaarlijkse Purge. Eens het tijdstip van de Purge aangebroken is, vergaat het lachen hem echter al gauw.

Een zwarte man doolt door de schijnbaar verlaten straten, roepend voor hulp omdat hij blijkbaar achternagezeten wordt door een bende die het op zijn leven voorzien hebben. Wanneer James’ zoon Charlie dit ziet op de beveiligingscamera’s van het huis besluit hij om het alarmsysteem even af te zetten zodat de man bij hen in huis beschutting kan vinden voor zijn belagers. De intrede van de vreemde is echter het begin van een serie gebeurtenissen die het leven van de Sandins voor altijd zal veranderen…

Van de producter van Insidious en Sinister is The Purge de nieuwste horrorfilm die gebruik maakt van statische videocamera’s maar laat je hierdoor niet misleiden want in deze film worden ze niet zozeer gebruikt om de spanning te creëren/verhogen als wel om wat extra achtergrond te geven. De echte spanning wordt zeer traditioneel opgebouwd door goed gebruik van de situatie en verscheidene camerastandpunten terwijl ook geluidseffecten optimaal benut worden. Tel daar nog Rhys Wakefield bij als zeer beleefde maar angstaanjagende schurk en je hebt alle ingrediënten voorhanden om een geslaagde horrorfilm te maken.

Spijtig genoeg is The Purge dat echter niet geworden en dat schrijven we op conto van regisseur James DeMonaco die blijkbaar zoveel moraal in het verhaal wou steken dat de film topzwaar wordt en onder zijn eigen gewicht bezwijkt. Het concept op zich zit goed ineen en de acteurs doen wat ze kunnen met wat er voorhanden is, maar de al te opdringerige boodschap over hoe oneerlijk deze overduidelijk psychotische maatschappij wel niet is voor de zwakkeren onder ons begint al zeer snel te vervelen, en het feit dat dit zogezegd slechts enkele jaren in de toekomst reeds plaatsvindt doet de geloofwaardigheid ook al geen goed. Had DeMonaco besloten om hier een rechttoe rechtaan horrorfilm van te maken met een onderliggende moraal (zoals zovele horrorfilms uit de voorbije drie decennia) dan hadden we hier zeker van kunnen genieten, maar naar het einde toe begint het er een beetje té dik op te liggen, ebt de spanning compleet weg, en wordt het heel moeilijk om niet in slaap te vallen.

The Purge heeft genoeg opgebracht in de bioscoop om in 2014 al een vervolg te krijgen maar voor een keer hopen we eens op wat minder diepgang in een verhaal. Een horrorfilm mag zeker een moraal bevatten, maar dat mag niet ten koste gaan van de spanning. En dat is nu nét wat er mis is met The Purge.

The Purge (2013) Horror, Thriller | 1h 25min | 7 June 2013 (USA) 5.7
Director: James DeMonacoWriters: James DeMonacoStars: Ethan Hawke, Lena Headey, Max BurkholderSummary: In an America wracked by crime and overcrowded prisons, the government has sanctioned an annual 12-hour period in which any and all criminal activity-including murder-becomes legal. The police can't be called. Hospitals suspend help. It's one night when the citizenry regulates itself without thought of punishment. On this night plagued by violence and an epidemic of crime, one family wrestles with the decision of who they will become when a stranger comes knocking. When an intruder breaks into James Sandin's (Ethan Hawke) gated community during the yearly lockdown, he begins a sequence of events that threatens to tear a family apart. Now, it is up to James, his wife, Mary (Lena Headey), and their kids to make it through the night without turning into the monsters from whom they hide. Written by Universal Pictures

Photos


See all photos >>