The Man with the Iron Fists

Een chaotisch eerbetoon aan de Chinese martial arts film dat totaal niet overtuigt

89 Pageviews

Wanneer je Russell Crowe en Lucy Liu op een affiche ziet in een martial arts film “gepresenteerd” door Quentin Tarantino en mede geschreven door cultregisseur en -schrijver Eli Roth, dan verwacht je dat de vonke eraf gaan vliegen. En op gebied van vechtscènes is dat ook het geval bij The Man with the Iron Fists. Spijtig genoeg is er wel 1 probleem: rapper RZA (Wu Tang Clan) speelt niet enkel de hoofdrol, maar hij heeft ook het script geschreven en de regie in handen genomen. En het is maar al te duidelijk dat dit zijn eerste stap is op dit gebied.

The Man with the Iron Fists wil een moderne spin geven en een ode zijn aan de klassieke Chinese cinema die bol staat van martial arts films, zoals ook Quentin Tarantino met veel succes oude genres een eigen moderne twist gaf. RZA is echter zeker geen nieuwe Tarantino en waar deze regisseur erin slaagt om steeds het geheel overzichtelijk te houden is RZA’s werk een chaos geworden waarin het zelfs moeilijk wordt om het rechtlijnige verhaal te volgen.

De acteerprestaties zijn middelmatig, de cuts van de scenes miserabel, en het enige dat The Man with the Iron Fists min of meer staande houdt zijn de spectaculaire vechtscènes. Echter, aangezien zulke vechtscènes ook reeds aanwezig waren in de B-films uit de jaren ’80 is het maar zeer de vraag wat de toegevoegde waarde hier is. Buiten het grotere budget dan.

Fans van het genre zullen waarschijnlijk wel plezier vinden in het overmatige bloedvergieten en sommige zeer spectaculaire kung fu gevechten, maar de gemiddelde kijker zal zich eerder irriteren aan het slechte knip- en plakwerk, het onnodig gecompliceerd maken van het verhaal, en de slechts middelmatige acteerprestaties van een cast waarvan we écht wel veel meer gewend zijn.