The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Arthur Dent’s huis staat op het punt om onder een bulldozer te komen zodat er plaats gemaakt wordt voor een nieuwe snelweg. Natuurlijk is hij niet echt gelukkig hiermee maar zijn vriend Ford Prefect komt net op tijd langs en vraagt hem om even mee naar de bar te gaan om nog snel iets te drinken voordat de Aarde vernietigd wordt. En inderdaad, enkele minuten later staat er een hele vloot van Vogon schepen bij onze planeet geparkeerd en is het einde in zicht. Gelukkig voor Arthur en Ford kunnen ze net op tijd aan boord van een van de schepen geraken en met behulp van hun Hitchhiker’s Guide to the Galaxy hun reis door de ruimte beginnen om te zoeken naar het antwoord op het leven, het heelal en de rest.

Deze film is gebaseerd op het immens populaire boek van Douglas Adams en het was te verwachten dat er een film zou komen. Het probleem was echter dat Adams zelf jaren bezig is geweest met het maken van een filmscript en dit nooit voor elkaar gekregen heeft. Dit kan je al laten denken over hoe goed THGTTG wel kan zijn. Immers, als zelfs de originele bedenker er niets deftigs van kan maken, hoe kan iemand anders dan wel er een film voor het grote publiek van maken zonder dat de hardcore fans kwaad zouden weglopen uit de bioscoop?

De zaken in het midden proberen te houden is een bijna onmogelijke opdracht en alhoewel de film enorm zijn best doet, is het toch duidelijk dat de gemiddelde persoon er kop noch staart aan zal kunnen vastknopen vanwege het absurde basis gegeven van het boek terwijl er net niet genoeg typische humor van Douglas Adams overblijft om de hardcore fans een fantastische ervaring te geven. Toch is het een goed probeersel en de Star Wars-achtige setting gecombineerd met de humor zorgt voor een onderhoudende tijd. Maar het had zoveel meer kunnen zijn…