27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

The Girl with the Dragon Tattoo

Een Must-Have!

Veroordeeld journalist Mikael Blomkvist wordt gevraagd door de industrieel Henrik Vanger om in de geschiedenis van de man zijn familie te gaan graven en uit te zoeken wat er 40 jaar geleden gebeurd is met Harriet Vanger, Henrik’s nichtje die destijds verwdeen van het eiland waar de familie leeft. Naast een deftig salaris belooft Vanger dat hij Blomkvist ook zeer interessante informatie zal bezorgen die hem kan helpen met zijn veroordeling teniet te doen als hij de job zou accepteren. Blomkvist accepteert en verhuist naar het eiland onder het mom dat hij een biografie schrijft over de Vanger familie.

Wanneer hacker Lisbeth Salander gevraagd wordt om Blomkvist te helpen met zijn onderzoek vinden de twee al snel dat er meer aan de hand is met de Vanger familie dan ze initieel gedacht hadden. Terwijl het duo dichter bij de waarheid komt wordt ook het gevaar voor hun leven groter…

The Girl with the Dragon Tattoo is gebaseerd op de bestseller Mannen die Vrouwen Haten van Stieg Larsson en is een zeer donkere thriller zoals we er niet zoveel zien tegenwoordig. En dan hebben we het niet enkel over het beeld.

Daniel Craig en Stellan Skarsgard zijn zeer goed als onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en Martin Vanger, maar het is duidelijk dat Rooney Mara de show steelt. Haar performantie als Lisbeth Salander is een schoolvoorbeeld van acteren en ze legt de perfecte balans tussen het spelen van de harde hacker aan de ene kant, en het gevoelige meisje dat nood heeft aan liefde aan de andere kant. Dit is zonder twijfel een van de beste releases van het jaar.