The Frozen Ground

Info

Beeldformaat: 2.35:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Geen

Speelduur (min.): 100
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-frozengroundblu

FILM
The Frozen Ground is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de jacht op seriemoordenaar Robert Hansen. Over de jaren heen zijn verscheidene vrouwen vermist geraakt maar niemand die eraan dacht dat de vermissingen met elkaar in verband zouden kunnen staan totdat er een half vergaan lijk ontdekt wordt van een van de vermiste vrouwen en Jack Halcombe (Nicholas Cage) op de zaak gezet wordt. Halcombe begrijpt al snel dat de vele vermiste vrouwen – meestal prostituees – mogelijk door dezelfde persoon ontvoerd zijn maar er is geen enkel direct bewijs te vinden naar de identiteit van deze dader totdat hij een enveloppe ontvangt van de politie van Alaska waarin een dossier zit over Cindy, een prostituee die recentelijk ontsnapte aan een ontvoerder die duidelijk geen goede dingen in petto had voor haar.

De lokale politie is echter weinig geïnteresseerd in haar verhaal omdat ze ervan overtuigd zijn dat het hier gaat over een dispuut omtrent betaling voor haar diensten. Komt daar nog bij dat de man die zij identificeert als haar belager, Robert Hansen (John Cusack), een alibi heeft voor de tijd die zij zogezegd met hem doorgebracht heeft. Halcombe is er echter van overtuigd dat Cindy de waarheid spreekt en samen met haar begint hij dan ook aan zijn zoektocht naar meer bewijs om Hansen voor eens en altijd achter de tralies te krijgen…

Verhalen over seriemoordenaars zien we regelmatig voorbij komen, zowel fictieve als gebaseerd op waargebeurde feiten. Wat deze film echter onze interesse deed wekken is dat er een resem aan bekende namen aan gelinkt werd, met natuurlijk hoofdrolspelers Nicolas Cage en John Cusack (die reeds in Con Air elkaar mochten achtervolgen, maar dan in omgekeerde rollen) maar eveneens Curtis “50 Cent” Jackson, Vanessa Hudgens (Sucker Punch), Dean Norris (Terminator 2), Kevin Dunn (Transformers) en een hele resem acteurs die je wellicht van gezicht kent uit allerlei series.

Dat een hoop bekende namen echter niet per definitie een goede film vormen is echter ook een bekend gegeven en spijtig genoeg is dat het geval met The Frozen Ground. Cage speelt voor een keer eens enorm ingetogen voor zijn doen, en John Cusack is misschien wel goed gecast als Robert Hansen, maar het verhaal komt gewoon zeer traag (en saai!) op gang en verloopt ook nog eens zeer ongeloofwaardig. Cindy geraakt in problemen, Halcombe komt als reddende engel langs, Cindy geraakt wederom in problemen en Halcombe komt haar nog maar eens redden. Dit gaat zo een paar keer door totdat er uiteindelijk genoeg bewijs is om Hansen achter de tralies te krijgen. Is het effectief zo gebeurd? We weten het niet, maar wat we wel weten is dat dit geen interessante film maakt.

Dat je op voorhand weet wie de dader is hoeft geen probleem te zijn per se, maar in deze film is dat wel degelijk het geval. Spanning is bijna compleet afwezig, Cusack is misschien perfect gecast als een ingetogen seriemoordenaar maar hij zou toch wel wat meer dialoog mogen krijgen, en ook al doet Cage voor een keer eens niet aan overacting, op automatische piloot spelen alsof je een robot bent is ook niet echt schitterend. Dat Halcombe – die in zijn jeugd zijn zuster verloren is – een band opbouwt met de jonge prostituee kunnen we op zich nog wel geloven, maar het wordt in de film net een beetje teveel uitgesmeerd om effectief geloofwaardig over te komen.

The Frozen Ground slaagt er op geen enkel moment in om effectief te boeien en geen enkele acteur had dit kunnen verhelpen. Alle spelers worden in het eerste kwartier al naar voren geschoven, het einde is ook al vanaf de eerste minuut bekend, en de reis van begin naar einde wordt gewoon zeer oninteressant in beeld gebracht.

BEELD EN GELUID
De film is opgenomen met digitale camera’s en ziet er dan ook zeer scherp en gedetailleerd uit. In de vele nachtscènes merk je wel dat de zwartwaarden niet perfect zijn en er wat gebrek aan diepte voorkomt, en de verscheidene “handheld”-scènes helpen ook niet om de film er beter uit te doen zien. Compressiefouten zijn er echter niet, en de blauwe ondertoon die vooral in de gedeeltes buitenshuis voorkomen helpen om de koude atmosfeer van Alaska weer te geven. Op technisch vlak is de film dus wel redelijk deftig, maar mooi om naar te kijken is het allemaal echter niet.

Het geluid dat via een 5.1 DTS-HD MA track naar onze oren gestuurd wordt heeft nogal wat problemen met dialogen. Effecten en muziek geven redelijk wat dynamiek en de verscheidene kanalen worden wel redelijk goed aangesproken, maar het gebeurt al te vaak dat het volume van gesprekken een heel stuk lager ligt dan de rest. Hierdoor krijg je regelmatig de neiging om het volume te verhogen wanneer er gesproken wordt, om wederom naar je afstandsbediening te grijpen wanneer er wat actie op het scherm voorbij komt. Verder kunnen we echter niet klagen over het geluid, er is genoeg ambiance en directionaliteit aanwezig, ook al leent de film zich daar niet altijd naar.

EXTRA’S
Waar de regio 1 release bijna een uur aan interviews alsook enkele features en een audio commentaartrack meegeleverd krijgt, heeft A-Film besloten om The Frozen Ground enkel te voorzien van wat promotionele trailers voor andere aankomende releases.

CONCLUSIE
De jacht op een seriemoordenaar hoeft niet per se een jacht te zijn op een onbekende om spannend te zijn. Als maker moet je echter wel beseffen dat als je publiek het einde reeds kent, je de reis ernaar interessant moet maken. En dat heeft regisseur Scott Walker duidelijk niet door.

Ondanks een cast van toch wel bekende en getalenteerde acteurs slaagt hij erin om het publiek compleet in te laten dommelen en voordat de film halverwege is heb je alle mogelijke interesse compleet verloren. The Frozen Ground is bevroren eten dat men in de magnetron heeft opgewarmd en nu probeert voor te schotelen als een driesterrenmaaltijd.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: