The Expanse – Seizoen 1

200 jaar van nu is Mars bevolkt maar echt super is dat toch niet. Immers, tussen de Aarde en Mars, alsook de bewoners van de asteroïdengordel tussen beide planeten, zijn er constant politieke spanningen en een soort van gewapende vrede. In dit kader volgen we een politierechercheur die op zoek gaat naar een vermiste dochter van een rijke stinkerd, een kapitein van een ruimteschip dat ijs vervoert, en een politica die een oorlog tussen de planeten probeert te voorkomen.

Bovenstaande klinkt wel goed en biedt perspectief voor een brede serie waarin nogal wat verschillende aspecten van één zaak belicht worden, maar hiermee zien we ook onmiddellijk de tekortkomingen tevoorschijn komen. Het eerste seizoen telt maar tien episodes en pas in de laatste afleveringen begint het écht interessant te worden. Daarvoor moet je je echter door nogal wat episodes worstelen die chaotisch overkomen en geen coherent verhaal vertellen. Als je erin slaagt om echt tot het einde vol te houden word je gelukkig wel beloond met een cliffhanger die je doet uitkijken naar seizoen 2.

The Expanse is gebaseerd op de verhalen van James S.A. Corey en bevat zeer duidelijk een uitgebreid universum met veel mogelijkheden maar spijtig genoeg slagen de makers er niet in om kijkers vanaf de eerste minuut te boeien waardoor er naar alle waarschijnlijkheid nogal wat mensen té snel zullen afhaken. Veel potentieel dus, maar het komt er op dit moment nog niet geheel uit. Netflix en Syfy laten het zich echter niet aan hun hart komen en een tweede seizoen van 13 afleveringen staat al in de steigers. Hopelijk dat het tweede seizoen dit potentieel ten volle gaat gebruiken want dan zijn we er zeker van dat dit genieten op topniveau wordt.