The Amazing Spider-Man 2

Info

Beeldformaat: 2.40:1 anamorf PAL
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels: Engels, Frans, Nederlands

Extra's: Audiocommentaar, Muziekvideo, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 136
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-amazingspiderman2blu

FILM
The Amazing Spider-Man 2 duurt 136 minuten en daarin gebeurt héél veel. Peter Parker heeft moeite met zijn gevoelens voor Gwen Stacy aangezien hij haar vader in deel 1 beloofd had om uit haar buurt te blijven zolang hij als Spider-Man door de stad zou slingeren. Nadat Max Dillon door Spider-Man van een gewisse dood gered wordt krijgt de nogal sullige man een obsessie voor de muurkruiper en wanneer hij bij een ongeluk geëlektrocuteerd wordt maar bij wonder blijft leven en plots in staat lijkt te zijn om elektriciteit te absorberen gaan de poppen volop aan het dansen. Harry Osborn keert terug naar de stad omdat zijn vader op sterven ligt en krijgt te horen dat hij een erfelijke ziekte heeft die hem eenzelfde lot zal laten ondergaan tenzij hij het onderzoek van zijn en Peters vader positief kan afronden en een geneesmiddel vindt, iets waar Norman Osborn nooit in geslaagd is. Ondertussen heeft Peter ook weer de draad opgepakt in het zoektocht naar wat er gebeurd is met zijn ouders en ook dat heeft zijn consequenties…

Zoals je kan zien is The Amazing Spider-Man 2 goedgevuld aan de start gekomen en wij vragen ons dan ook af hoe het in godsnaam mogelijk is dat regisseur Mark Webb ons tussen de actiescènes door zo in slaap kan wiegen. In het begin lijkt het nog alsof Webb ons broodnodige achtergrondinformatie probeert te geven, maar al snel begin je door te hebben dat het gewoon een gebrek aan focus is. Er zijn zoveel verschillende dingen te vertellen dat men te oppervlakkig de grote lijnen opneemt en ondertussen blijft men dan weer teveel bij futiliteiten stilstaan om tot een écht interessante film te komen voor het grote publiek, laat staan voor de echte fans.

Die fans zullen trouwens zich serieus vragen stellen bij wat Webb in gedachten had bij het maken van deze film. Waar wij aan het applaudisseren waren dat Webb in het vorige deel met Gwen Stacy op de proppen kwam in plaats van Mary-Jane Watson en als dusdanig naar de oudere verhalen van Peter Parker/Spider-Man greep, vragen we ons nu af wat hij in gedachten had met het aanpassen van bepaalde achtergronden van personages. Harry Osborn als de eerste Goblin? Electro die bij Oscorp werkt? En dan hebben we het nog niet gehad over al te makkelijke toevalligheden die niet verklaard worden. Hoe is Rhino plots vrijgekomen? Hoe kan het dat Harry’s vader jarenlang met de ziekte heeft rondgelopen terwijl Harry zelf er per scène zieker lijkt uit te zien vanaf het moment dat hij verteld is dat hij de ziekte ook heeft? Het is allemaal een beetje té gemakkelijk!

Verder weten we ook dat deze Spider-Man een aanzet geeft naar een volgende film waarin de “Sinister Six” tevoorschijn zouden moeten komen, maar buiten Electro is er nu dus nog geen énkele van de effectieve Sinister Six voorbij gekomen! We kunnen dus verwachten dat Webb bij de volgende film (verwacht in 2018) ook op dit vlak serieus wat aanpassingen zal maken ten opzichte van de comics en of dit aanpassingen ten goede zullen zijn is dus ook maar de vraag.

Ondertussen zitten we echter met deze Amazing Spider-Man 2 en daarvan kunnen we zeggen dat de actie op zich wel mooi in beeld gebracht wordt en dat het voor een zomerse blockbuster wel leuk hersenloos vertier oplevert, maar er zat gewoon zoveel meer in dat we niet anders kunnen dan teleurgesteld zijn.

BEELD EN GELUID
Waar we gehoopt hadden om de Blu-ray van The Amazing Spider-Man 2 te kunnen bekijken moeten we het stellen met de DVD release. Niet getreurd echter want deze is voor DVD normen zeker niet te versmaden. Het beeld ziet er zeer netjes uit zonder compressiefouten, een goed niveau van detail, felle kleuren en contrast dat perfect gebalanceerd is. Hier en daar hebben we wel wat edge enhancement zien voorbij komen dus perfect is deze release zeker niet.

Qua geluid verwacht je natuurlijk weer om achterover geblazen te worden maar het wordt wederom maar al te duidelijk dat Blu-ray toch wel een stuk beter is dan wat je bij een DVD voorgeschoteld krijgt. De Dolby Digital 5.1 track is zeker niet slecht, maar een beetje zacht voor zo’n blockbuster dus om effectief het effect van de actie ten volle te benutten zal je het volume toch wat hoger moeten zetten. Qua detaillering is er echter niets mis, alle kanalen worden goed gebruikt en dialogen zijn ten allen tijde goed verstaanbaar. Weinig op aan te merken dus, maar we beginnen ons echt wel af te vragen waarom mensen nog de DVD zouden aanschaffen bij dit soort releases wanneer Blu-ray gewoon zovele malen beter is.

EXTRA’S
Qua extra’s is deze release nogal karig bedeeld. Een audio commentaartrack met de producers en schrijvers over de diepere verhaallijnen die in dit tweede deel voorbij komen, 4 verwijderde scènes en een muziekclip van Alicia Keys.

Ook nog de moeite om te vermelden: op de back cover staat “Haal de Blu-ray in huis om 9 extra verwijderde scènes te zien”. Alsof dàt een reden is om een Blu-ray versie aan te schaffen? Beste Sony, als je dan toch Blu-ray als een beter formaat wil positioneren, vermeld dan dat er meer dan 100 minuten extra’s bij zitten en dat zowel beeld als geluid beter zijn dan op DVD…

CONCLUSIE
Bij “The Amazing Spider-Man” zagen we dat er een potentieel aangeboord werd dat zonder probleem dat van de laatste Batman serie evenaart. Spijtig genoeg wordt dit potentieel in deel 2 totaal niet gebruikt en probeert men teveel samen te trekken waardoor het eindresultaat niet veel meer oplevert dan een oppervlakkige film met wat leuke oneliners en actiescènes. Hopelijk dat deel drie soelaas brengt maar we vrezen ervoor…

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: