Tesis

Angela is bezig met een examenwerk over geweld en pornografie op televisie en in films wanneer ze haar professor vraagt om de archieven van de universiteit erop na te slaan omtrent films die nooit uitgebracht zijn vanwege té gewelddadig. Een dag later vindt ze de professor dood in de aula waar hij een video bekeek die blijkbaar hem een hartaanval bezorgde. Geïnteresseerd om te weten wat voor soort film zulk een effect zou kunnen hebben op een man besluit ze de film mee naar huis te nemen en daar te bekijken om erachter te komen dat het eigenlijk een snuff movie is waar een jong meisje geslagen en later ook gedood wordt.

Ze besluit haar vriend Chema in te lichten waarna hij zegt dat hij het meisje in de film kent en dat ze een studente van de universiteit was maar twee jaar geleden spoorloos verdween. Wanneer Chema ontdekt dat de film in kwestie gemaakt is met een camera die in die tijd moeilijk te vinden was besluiten hij en Angela te onderzoeken wie de man met het masker geweest kan zijn die het meisje vermoord heeft. Wanneer Angela echter een student met een exact zelfde camera vindt komt haar eigen leven in gevaar en realiseert ze zich dat ze niemand kan vertrouwen, zelfs niet haar vriend Chema die geobsedeerd lijkt met gewelddadige films…

Tesis een een zeer trage thriller maan regisseur Alejandro Amenábar slaagt erin om de spanning goed op te bouwen en alhoewel de goede observator doorheen het verhaal constant hints krijgt omtrent wie allemaal betrokken is wordt de echte identiteit van de moordenaar pas op het allerlaatste moment vrijgegeven. Zeer leuk en zeker gezien de goede verhaallijn een aanrader voor wie er niet mee inzit om een niet-Engelstalige film te bekijken.