Sherlock – Seizoen 3

Na de bloedstollende finale van vorig seizoen vinden we Sherlock Holmes terug ergens in Oost-Europa waar hij door zijn broer Mycroft gevraagd wordt om terug te komen naar Londen waar hij jacht moet maken op een bende terroristen. Immers, er zijn duidelijke sporen die suggereren dat er een aanslag gepleegd zal worden maar niemand die weet hoe, waar, of door wie. Sherlock besluit om de zaak aan te nemen maar zal eerst toch even zijn goede vriend Watson nog moeten informeren dat hij wel degelijk nog in leven is, een pijnlijke zaak…

Dit derde seizoen van Sherlock is zo mogelijk nog beter dan de vorige twee. De twee hoofdacteurs – die met reden ondertussen wereldsterren zijn geworden – zijn nog steeds schitterend als Holmes en Watson maar er is gewoon zoveel meer bijgekomen. Mycroft, Molly Hooper en Mrs. Hudson krijgen iets uitgebreidere rollen en dan hebben we het nog niet gehad over Amanda Abbington die als Watsons verloofde Mary plots op de proppen komt en in het begin misschien een luchthartige noot brengt maar naar het einde toe meer en meer verwikkeld raakt in het overkoepelende verhaal (ja, er is een schitterend overkoepelend verhaal!).

De serie bevat een zeer hoog niveau van humor en kan bij momenten een beetje nonchalant overkomen, maar laat je niet misleiden want elke stap die gedaan wordt en elk woord dat gesproken wordt heeft betekenis en draagt bij aan de diepte die gegeven wordt aan Sherlock. Zo lijkt aflevering twee een beetje onnozel aangezien het vooral lijkt te draaien om de speech die Sherlock moet geven op de bruiloft van Watson en Mary met anekdotes van zaken die ze recent voorbij hebben zien komen, maar wanneer blijkt dat er een moordenaar aanwezig is merk je dat alles toch wel vernuftig verbonden is.

Alles is verbonden? Ja, wel degelijk. Wanneer we bij de derde aflevering aankomen waarin Sherlock het opneemt tegen de duivelse Charles Augustus Magnussen wordt écht duidelijk hoe in elkaar gevlochten en doordacht dit seizoen eigenlijk wel is. En net wanneer je denkt dat het einde dan effectief aangebroken is, krijg je een cliffhanger die je al doet uitkijken naar het volgende seizoen. In één woord: schitterend!

Het derde seizoen van Sherlock is zonder twijfel het beste tot op heden. De cast is meer matuur (én bekender) geworden, de dialogen zijn spitsvondiger dan ooit, de nieuwe personages brengen effectief meerwaarde terwijl de bekende verder uitgediept worden, en de verhalen blijven nog steeds origineel en fris aanvoelen. Een Britse serie van topniveau die vele Amerikaanse concurrenten zonder problemen het nakijken laat.