Sherlock – Seizoen 3

Info

Beeldformaat: 1.78:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Fans Villains & Speculation, Shooting Sherlock, The Fall

Speelduur (min.): 273
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-sherlocks3blu

SERIE
Na de bloedstollende finale van vorig seizoen vinden we Sherlock Holmes terug ergens in Oost-Europa waar hij door zijn broer Mycroft gevraagd wordt om terug te komen naar Londen waar hij jacht moet maken op een bende terroristen. Immers, er zijn duidelijke sporen die suggereren dat er een aanslag gepleegd zal worden maar niemand die weet hoe, waar, of door wie. Sherlock besluit om de zaak aan te nemen maar zal eerst toch even zijn goede vriend Watson nog moeten informeren dat hij wel degelijk nog in leven is, een pijnlijke zaak…

Dit derde seizoen van Sherlock is zo mogelijk nog beter dan de vorige twee. De twee hoofdacteurs – die met reden ondertussen wereldsterren zijn geworden – zijn nog steeds schitterend als Holmes en Watson maar er is gewoon zoveel meer bijgekomen. Mycroft, Molly Hooper en Mrs. Hudson krijgen iets uitgebreidere rollen en dan hebben we het nog niet gehad over Amanda Abbington die als Watsons verloofde Mary plots op de proppen komt en in het begin misschien een luchthartige noot brengt maar naar het einde toe meer en meer verwikkeld raakt in het overkoepelende verhaal (ja, er is een schitterend overkoepelend verhaal!).

De serie bevat een zeer hoog niveau van humor en kan bij momenten een beetje nonchalant overkomen, maar laat je niet misleiden want elke stap die gedaan wordt en elk woord dat gesproken wordt heeft betekenis en draagt bij aan de diepte die gegeven wordt aan Sherlock. Zo lijkt aflevering twee een beetje onnozel aangezien het vooral lijkt te draaien om de speech die Sherlock moet geven op de bruiloft van Watson en Mary met anekdotes van zaken die ze recent voorbij hebben zien komen, maar wanneer blijkt dat er een moordenaar aanwezig is merk je dat alles toch wel vernuftig verbonden is.

Alles is verbonden? Ja, wel degelijk. Wanneer we bij de derde aflevering aankomen waarin Sherlock het opneemt tegen de duivelse Charles Augustus Magnussen wordt écht duidelijk hoe in elkaar gevlochten en doordacht dit seizoen eigenlijk wel is. En net wanneer je denkt dat het einde dan effectief aangebroken is, krijg je een cliffhanger die je al doet uitkijken naar het volgende seizoen. In één woord: schitterend!

BEELD EN GELUID
Als je nog eens met open mond naar je TV scherm wil staren vanwege een TV-serie moet je dit derde seizoen van Sherlock zeker eens in je speler steken. De beelden zijn weliswaar serieus onder handen genomen en de makers zitten niet met een effectje meer of minder, maar het ziet er gewoon machtig uit! Het niveau van detail is subliem, het contrast is perfect, in de zwartwaarden kan je bijna verdrinken en er is werkelijk niets waar we een negatieve commentaar op kunnen geven. Het was weer even geleden, maar we hebben nog eens momenten gehad waarbij we opmerkten dat we meer naar het beeld aan het kijken waren dan effectief opletten wat er gebeurde.

Het geluid is evenzeer van hoge kwaliteit met deze keer een DTS-HD MA track die zeer precies werkt, dialogen perfect plaatst, en ook zachte effecten in de surround speakers doet opmerken. De enige reden waarom we geen 10/10 geven is omdat er toch wel wat meer gebruik gemaakt had kunnen worden van de achterste luidsprekers.

EXTRA’S
We krijgen drie extra’s, beginnend met “Fans, Villains & Speculation” waarin de makers, cast en fans aan het woord komen en vertellen over hun ervaringen met het maken van Sherlock. In “Shooting Sherlock” wordt dieper ingegaan op het maken van een van de belangrijkste scènes uit het seizoen, en tot slot is er “The Fall” waarin we nog wat additionele theorieën te zien krijgen over hoe Sherlock de val in de aflevering “The Empty Hearse” van het vorige seizoen overleefd zou hebben.

CONCLUSIE
Het derde seizoen van Sherlock is zonder twijfel het beste tot op heden. De cast is meer matuur (én bekender) geworden, de dialogen zijn spitsvondiger dan ooit, de nieuwe personages brengen effectief meerwaarde terwijl de bekende verder uitgediept worden, en de verhalen blijven nog steeds origineel en fris aanvoelen. Een Britse serie van topniveau die vele Amerikaanse concurrenten zonder problemen het nakijken laat.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: