Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Sherlock Holmes is geagiteerd. Zijn beste vriend Watson staat op het punt om te trouwen, en om de zaken nog wat erger te maken is Holmes’ aartsvijand Professor Moriarty bezig met een plan uit te voeren dat de hele wereld in gevaar brengt.

Dat is samengevat het verhaal achter deze tweede Sherlock Holmes adaptatie van Guy Ritchie. Het goede nieuws is dat we deze keer Moriarty voorbij zien komen, maar spijtig genoeg is dat dan ook alles (Robert Downey Jr. even niet meegerekend).

Net zoals zovele voor hem is Ritchie duidelijk gevallen voor de 3D hype en verscheidene scenes in de film zijn duidelijk gemaakt puur voor de effecten en dat doet de effectieve aktie geen goed. Net zoals de scenes waarbij we Holmes zien denken in slow motion over de mogelijke uitkomsten van een gevecht, net voor dat gevecht plaatsvindt. Ok, het is leuk voor een keer, maar moet die echt bij elke keer gedaan worden?

Als resultaat van Ritchie’s keuzes vervalt de film constant in slow motion en niet enkel op het scherm maar ook op gebied van het verhaal. Dit maakt dat Game of Shadows verschrikkelijk irritant is om te bekijken en het enige dat ervoor zorgt dat je aan het scherm gekluisterd blijft is Downey Jr. die er toch wel in slaagt om een interessant personage neer te zetten. Echter, al bij al moet ik zeggen dat de BBC TV serie Sherlock beter is. En ik betwijfel dat dat de bedoeling was.