27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Shameless (US) – Seizoen 2

Zowaar nog een stuk beter dan het eerste seizoen

We keren terug bij de familie Gallagher tijdens de zomervakantie. De koude dagen zijn misschien voorbij, maar ook de scholen zijn niet meer open waardoor Fiona het zo mogelijk nog drukker heeft dan normaal en daarnaast moet er extra geld in het zogenaamde “Squirrel Fund” gestoken worden zodat ze de komende winter door kunnen geraken. Zo is het huis plots een kinderopvang geworden waarbij Debbie de kinderen onder controle moet houden terwijl Fiona probeert bij te slapen nadat ze thuiskomt van haar job als serveuse in een discotheek.

Ian heeft het nog steeds niet makkelijk met zijn homofiele geaardheid en als hij ooit in West Point wil geraken zal hij ook iets moeten doen aan zijn studieresultaten. Lip kan hierbij helpen, maar die heeft het zelf ook al druk genoeg met Karen die plots zwanger lijkt te zijn waardoor hijzelf besluit om van school te gaan.

Frank zit nog steeds goed bij Sheila maar aan zijn luizenleventje lijkt een einde te komen wanneer blijkt dat haar pleinvrees onder controle begint te komen en ze binnen niet al te lange tijd zelfs zijn stamkroeg zal kunnen bezoeken. Met dat in gedachten, en het feit dat zij dan wel eens heel wat minder positieve verhalen over hem te horen zou kunnen krijgen, besluit Frank dat het tijd wordt om andere mogelijkheden te onderzoeken om goedkoop (als in: op iemands anders kosten) te leven. Echter, zijn ideeën worden al snel hevig verstoord wanneer plots zijn moeder voor de deur afgeleverd wordt. En als je dacht dat Frank erg was, wacht dan maar tot je grootmoe bezig ziet!

Het tweede seizoen van Shameless borduurt verder op de geschifte verhalen rond de familie Gallagher maar waar de focus toch wel erg op Fiona lag in het eerste seizoen krijgen zowat alle gezinsleden evenveel schermtijd deze keer. Dit zorgt voor een iets beter gebalanceerd seizoen waardoor je niet de indruk krijgt dat je aan het kijken bent naar de fictieve versie van een of andere realitysoap. De verhaallijnen uit seizoen 1 worden mooi verder uitgediept, maar daarnaast worden nieuwe personages geïntroduceerd die eveneens extra gewicht geven aan de serie.

Shameless mag geschift zijn, de balans tussen komedie en tragedie is dit seizoen zowaar nog beter afgesteld waardoor je het ene moment bijna plat zou liggen van het lachen om de volgende scène een klap in de maag te krijgen omdat er iets gruwelijk mis is gegaan en iemands dromen plots wederom naar de maan gestuurd worden. En wat de serie zo sterk maakt is dat de personages (vooral Fiona dan) na de zoveelste tegenslag erin slaagt om een reset te doen en de draad weer op te pakken alsof er niets gebeurd is. Schitterend!

Absurd en Marginaal met hoofdletter M. Shameless is een serie die de onderkant van de maatschappij belicht en je de meest waanzinnige taferelen voorschotelt waarna je bedenkt dat naar alle waarschijnlijkheid er mensen zijn in de echte wereld die NOG geschifter door het leven gaan. Alle absurditeiten daargelaten bevat Shameless echter ook nog plotwendingen die inslaan als een bom waardoor dit niet gewoon platvloerse komedie is maar wel doordacht drama met een heleboel grappige momenten. Seizoen 2 doet het zowaar nog een stuk beter dan het eerste seizoen en is voor ons dan ook zeker een aanrader.