27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Sanctuary – Seizoen 2

Een tweede seizoen dat coherentie mist en naar alle kanten lijkt te gaan zonder een duidelijke richting te zetten

Op het einde van het eerste seizoen van Sanctuary vonden we onze helden in een lastig parket tegen de Cabal, een eeuwenoude organisatie die voor een en altijd af wil zijn van de abnormals behalve als ze hun doelen kunnen helpen. Helen Magnus’ dochter Ashley is verdwenen, en dat is waar we dit tweede seizoen beginnen.

Ashley is gevangen genomen door de Cabal die experimenten op haar uitvoeren om zo van haar hun ultieme wapen te maken tegen het Sanctuary netwerk. Magnus en haar team slagen erin om deze dreiging te overwinnen maar dat is slechts de eerste van vele…

Het tweede seizoen van Sanctuary laat ons achter met gemengde gevoelens. Het is een leuke serie en je voelt dat er potentieel aanwezig is, maar de verhalen in deze jaargang gaan alle kanten op, personages worden geïntroduceerd en vertrekken weer zonder dat er veel achtergrondinformatie gegeven wordt en het voelt allemaal nogal chaotisch aan. We snappen dat een eerste seizoen wat moeite kan hebben vanwege het opzetten van verhaallijnen en de kijker bekend maken met personages, maar in een tweede seizoen zou je toch verwachten dat men dat al gedaan heeft.

Hier is het alsof de makers na het eerste seizoen niet goed meer wisten waar ze naartoe wilden en eens het verhaal rond de Cabal voorbij is gaat het alle richtingen uit. Er zijn episodes rond John Duitt, een met Nikola Tesla in het middelpunt, en zelfs interne Sanctuary politiek komt voorbij. En dan hebben we nog niet eens de verscheidene nieuwe personages vermeld die plots opduiken ondanks dat ze blijkbaar een hele geschiedenis hebben bij Sanctuary. Dat ze dan na een episode ook even snel weer verdwijnen maakt het allemaal niet makkelijker om te volgen.

Deze chaotische manier van vertellen duurt het hele seizoen totdat we aan de twee laatste episodes komen waarin we een nieuwe “superschurk” tegen het lijf lopen in de vorm van Edward Forsythe (Callum Blue) die we ook kennen als Generaal Zod van Smallville.

Al bij al mist dit seizoen coherentie en hopelijk dat seizoen 3 hier een serieuze verbetering in brengt.