S1m0ne

Viktor Taransky (Al Pacino) heeft een probleem. Hij wil artistieke films maken maar zijn filmster verlaat de set en de studiobazen willen geen nieuwe film meer financieren aangezien zijn laatste projecten serieus gefaald hebben. Zijn carrière staat op het punt te eindigen wanneer op een nacht een man genaamd Hal hem zegt dat hij de oplossing heeft voor al zijn problemen. Viktor is echter in een slechte bui en vertelt Hal om naar de maan te lopen.

Wanneer een paar dagen later Hal sterft (tumor vanwege te lang voor een computerscherm zitten) ontvangt Viktor een pakket dat een laptop bevat alsook een disk met daarop de perfecte actrice; Simulation One (S1m0ne). Het computerprogramma laat Viktor toe om een personage te maken dat perfect voldoet aan zijn noden terwijl hijzelf de tekst kan verzorgen die automatisch omgevormd wordt naar een vrouwelijke stem. Ook heeft Simone een database met alle films waarin de grootste sterren gespeeld hebben waardoor er een eindeloos spectrum van mogelijkheden zich opent. Taransky werkt zijn laatste film af met Simone en eens uitgebracht wordt deze een instant hit.

Terug populair wil Taransky nog meer artistieke film creëren met Simone maar het problemen beginnen wanneer Simone zo populair wordt dat iedereen gewoon niet kan wachten om haar te zien. En hoe toon je mensen een actrice die enkel in een computer leeft?

Simone is geclassificeerd als “komedie” maar alhoewel er enkele grappige scenes aanwezig zijn zien we dit toch wel eerder als een drama. Er zijn geen voordehand liggende grappen aanwezig en de humor speelt op een zeer subtiel niveau. Aan de andere kant is Taransky’s leven (wat de eigenlijke lijn is van de film) allesbehalve een pretje, we zouden het vooral tragisch noemen.

Al bij al probeert Simone kritiek te geven op hoe computers grip beginnen te krijgen op ons leven, een beetje zoals eerder ook al Minority Report dit gedaan heeft. Simone is een lichtere film met een hoog “feel-good”-gehalte en slaagt als dusdanig niet echt in die opzet. Als onderhoudende film kunnen we deze echter wel aanraden.