Red 2

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 7.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Bloopers, The "RED 2" experience, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 116
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-red2blu

FILM
Gepensioneerd CIA-agent Frank Moses, die sinds de vorige “Red” samen leeft met Sarah Ross, heeft zich helemaal gesetteld en geniet van een burgerlijke leventje wanneer zijn voormalige partner Marvin langs komt en weet te melden dat er iets aan de hand is. Een bom die tijdens de Koude Oorlog door hun team de Sovjet-Unie binnengesmokkeld was maar sindsdien vermist wordt is plots weer een hot topic geworden en verscheidene inlichtingendiensten zijn er als de kippen bij om hun handen erop te kunnen leggen.

Frank wil eigenlijk genieten van zijn knusse huishuiden maar Sarah vindt het allemaal wel spannend en wanneer verscheidene geheime diensten achter hun veren komen te zitten zit er voor Frank dan ook niets anders op dan zijn oude collega’s nog maar eens op te trommelen en zelf op onderzoek uit te gaan. Eerste stop: de man die de bom ontworpen heeft en geacht werd tijdens de missie omgekomen te zijn bevrijden uit een psychiatrische instelling!

Telkens we een bespreking doen van een release pennen we zelf een korte samenvatting neer van het verhaal omdat we niet zomaar de achterkant van de cover willen overschrijven en dat is niet altijd even makkelijk. Vooreerst wil je immers geen spoilers weggeven, maar als de plot ook nog eens met haken en ogen aan elkaar hangt en weinig meer omvat dan een chaotisch rommeltje om actiescènes aan op te hangen wordt het er niet makkelijk op. We krijgen telkens in zulke gevallen weer meer respect voor mensen die een korte synopsis schrijven voor films…

Het verhaal van Red 2 is zeer simpel maar wordt onnodig ingewikkeld naar voren gebracht, personages komen en gaan zonder duidelijke reden dat het een lieve lust is, en de eerder vernoemde plot is niet enkel ongeloofwaardig maar slaat gewoon ook op niet veel. Mensen die graag een verhaal zien dat alle losse eindjes netjes aan elkaar knoopt kunnen deze makkelijk overslaan want zeggen dat aan Red 2 wat haken en ogen zitten is nog een zwaar understatement.

Wil dat zeggen dat deze sequel dan zoals zo vaak een totale mislukking is? Wel, zo ver zouden we nu ook weer niet gaan. Het is duidelijk dat de cast zich geamuseerd heeft en dat zorgt voor een charme die gewoon van het scherm afstraalt. Helen Mirren als kranig besje dat niets liever doet dan met een zwaar geweer dingen aan flarden schieten, John Malkovich als geflipte explosievenexpert Marvin, Bruce Willis die een laconiekere versie van John MacClane neerpoot, en Mary-Louise Parker die als Sarah het nogal klungelig moet opnemen tegen Catherine Zeta-Jones? Het komt misschien allemaal niet zo realistisch over, maar onderhouden doet het wel! Enkel van Anthony Hopkins zijn we wat minder tevreden want hij leunt nogal teveel naar overacting bij zijn impersonatie van de geschifte wetenschapper Baley.

Red 2 wordt geRED (get it?) door de positieve chemie tussen de verscheidene leden van de cast die ervoor zorgt dat ondanks het rommelige verhaal de film toch nog leuk blijft om naar te kijken. Voor een komend vervolg hopen we echter dat de makers eens wat meer werk maken van een coherent verhaal dat de prestaties van de acteurs waardig is.

BEELD EN GELUID
Red 2 was opgenomen op 35mm maar doordat er haast geen grain te zien is lijkt het bijna wel alsof je aan het kijken bent naar een digitaal opgenomen film. Compressiefouten zijn compleet afwezig en de enige lichte opmerking die we kunnen geven is dat sommige scènes binnenshuis een klein beetje softer lijken te zijn dan de rest en dat schaduwdetail bij momenten wat minder is. Al bij al is Red 2 echter een zéér geslaagde transfer waarbij je al echt op minimale punten commentaar moet geven om toch nog iets te kunnen zeggen.

Het geluid wordt naar voren gebracht via een DTS-HD MA 7.1 track wat natuurlijk al direct de verwachtingen verhoogt en dan moeten we toch wel toegeven dat de track wat teleurstelt. Op technisch vlak is er niets om over te klagen – de reden waarom we toch een 8 geven – maar bij een actiefilm verwacht je toch een soort van overweldigend spektakel als je zulk een track voorgeschoteld krijgt en dat mist hier toch wel een beetje. Het detail en positionering zijn perfect zoals ze moeten zijn, dialogen worden ten allen tijde duidelijk naar voren gebracht zonder overweldigd te worden door de effecten, maar het had toch wel net een beetje “meer” mogen zijn. De achterste kanalen worden bij voorbeeld actief gebruikt, maar vallen pas op telkens wanneer er écht actie gebeurt die hun support kan gebruiken, en ook de subwoofer valt bij tijd en wijl blijkbaar in slaap.

EXTRA’S
Naast een paar verwijderde scènes en wat bloopers krijgen we nog een goed half uurtje onderhoudende informatie omtrent de productie in “The Red 2 Experience”. Hierin worden zaken als de cast, de gebruikte wapens en spionagegadgets alsook de stunts wat dieper bekeken. Niet echt zeer diepgaand maar wel leuk om eens naar te kijken.

CONCLUSIE
Red 2 is een actiekomedie die makkelijk te verteren valt maar de plot is nogal ongeloofwaardig en de film slaat er op geen enkel moment in om echt indruk te maken. Een leuke film dus, maar zeker niet memorabel, ook al zit de cast vol met doorgewinterde sterren. “Die Hard voor oudjes 2″ zou een goede alternatieve Nederlandstalige titel geweest zijn.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: