27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Ray Donovan – Seizoen 1 – 3

De 'rich and famous' van LA bellen Ray Donovan altijd om hen uit de penarie te helpen, maar de problemen veroorzaakt door zijn eigen familie kan hij niet oplossen

De ‘rich and famous’ van LA bellen Ray Donovan altijd om hen uit de penarie te helpen, maar de problemen veroorzaakt door zijn eigen familie kan hij niet oplossen

Onze opinie:
Ray Donovan is een zogenaamde “fixer” in Los Angeles. In dienst van Ezra Goodman (Elliott Gould) en Lee Drexler (Peter Jacobson) is hij zeer succesvol in het oplossen van allerlei problemen van de zeer gefortuneerde klanten van deze advocaten maar op persoonlijk vlak gaat het wel wat moeizamer.

Nadat zijn criminele vader opgesloten werd is hij samen met zijn gezin en twee broers van Boston naar Los Angeles verhuisd maar de aanpassing vergt wel wat moeite. Zijn imago van fixer helpt niet bij het integreren in de high society van Hollywood, en zijn broers zijn ook niet de makkelijkste om mee om te gaan. Zo is Terry een voormalige bokser die vanwege Parkinson met zijn sport is moeten stoppen en dan maar een club opgestart heeft die niet echt super draait, en Bunchy is een voormalige alcoholist die nog steeds gebukt gaat onder het misbruik dat hij in zijn jeugd heeft ondergaan door de lokale priester. Beide broers lijken niet echt hun jeugd ontgroeid te zijn en steunen dan ook voor een groot deel op Ray die zelf al genoeg problemen heeft met zijn vrouw die in elke vrouwelijke klant een concurrente ziet en zijn kinderen die op school ook meer dan genoeg problemen hebben met relaties.

Wanneer Ray’s vader Mickey (Jon Voight) vroeger dan verwacht vrijgelaten wordt uit de gevangenis en eveneens naar Los Angeles trekt om de banden met de familie terug aan te halen lijkt het dat het verleden Ray dreigt terug in te halen…

Ray Donovan bevat nogal wat grote namen en als dusdanig zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen wanneer je de serie begint te bekijken. Die verwachtingen worden echter niet snel ingelost want we worden gewoon in Ray’s leven gedropt en mogen meekijken hoe hij zaken oplost zowel in zijn professionele loopbaan als in zijn privéleven. De verschillende relaties tussen de hoofdpersonages worden ook niet eenvoudig neergezet maar moet je als kijker zelf ontdekken naarmate de afleveringen vorderen en het duurt al gauw een drietal episodes eer je begint door te hebben hoe alles in elkaar zit en of je zoveel geduld hebt zal vooral van jezelf afhangen.

Wij hadden dit spijtig genoeg niet. Na vier afleveringen (op een totaal van 12 in het eerste seizoen) hadden we het wel gehad. Op zich is er wel de drang om uit te vinden waar alles nu om draait en hoe de plot zal evolueren, maar gewoon volgen hoe Ray zijn dagen vult met allerlei activiteiten was voor ons niet genoeg om te blijven kijken, daarvoor is er simpelweg niet genoeg intrige en spanning qua verhaal noch interessante evoluties bij de personages te vinden.

Ray Donovan bevat een toch wel sterke cast en er moet zeker wel iets uit te halen zijn. Het tempo in dit eerste seizoen ligt echter zeer laag en er gebeurt te weinig om de interesse te blijven wekken. We hebben in het verleden wel meer trage series gezien (bvb The Wire) maar die hadden telkens wel een uitgesponnen verhaal waarbij in elke episode wel iets interessants gebeurde. Bij Ray Donovan konden we na een viertal episodes echter niet meer de moeite opbrengen om verder te kijken aangezien de afzonderlijke episodes weinig interessants bevatten buiten wat er speelt tussen Ray en zijn vader en dat gaat té traag vooruit om echt te kunnen blijven boeien.