R.I.P.D.

Info

Beeldformaat: 2.35:1 HD
Geluid: Duits DTS 5.1, Engels DTS-HD MA 5.1, Frans DTS 5.1, Italiaans DTS 5.1

Ondertitels: Duits, Engels, Fins, Frans, IJslands, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Zweeds

Extra's: Alternatieve Opening, Anatomy of a Shootout, Filming the Other Side, Gag Reel, Nick's New Avatars, R.I.P.D. Motion Comics: Bringing the Avatars to Life, Transferring R.I.P.D. - The Making Of, Verwijderde Scènes, Walking Around Us: Deados & Avatars

Speelduur (min.): 96
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-ripdblu

FILM
Nadat politieagent Nick bij een inval neergeschoten wordt door zijn partner Hayes komt hij niet terecht in het hiernamaals maar bij de “R.I.P.D.” (Rest In Peace Department). Blijkbaar hebben de gezaghebbers in het hiernamaals een eigen politiedepartement en min of meer corrupte agenten krijgen de kans om alsnog in de hemel te geraken als ze een (hele) tijd doorbrengen op Aarde waar ze zogenaamde “Deados” moeten opjagen, geesten die erin slaagden om het hiernamaals te ontsnappen en nu op Aarde rond blijven dwalen met allesbehalve goede voornemens.

Nick wordt samen op pad gestuurd met Roy, een excentrieke oudgediende van het R.I.P.D., en nadat ze Nicks begrafenis even bezocht hebben om hem in het reine te laten komen met zijn overlijden kan het echte werk beginnen. Zodra de eerste Deados echter ingerekend zijn wordt het al snel duidelijk dat er iets groots op til is…

Voor te beginnen aan deze bespreking zijn we even op imdb.com gaan kijken om zekerheid te hebben, en inderdaad: noch de regisseur noch de schrijvers hebben ook maar iets te maken gehad met de “Men in Black” films. Waarom zijn we dit gaan checken? Wel, als je R.I.P.D. bekijkt kan je bijna niet anders dan het idee krijgen dat dit gewoon Men in Black is met ondoden (aka Deados) in plaats van buitenaardse wezens…

Zowat alle elementen van de bekende reeks met Will Smith en Tommy Lee Jones worden klakkeloos overgenomen, en zelfs de stijl van het camerawerk is gelijkaardig. Originaliteit is dan ook ver te zoeken, en dat de plot lijkt op gaten waar wat kaas rond hangt helpt ook al niet. Verrassingen zal je niet tegenkomen, de film volgt zeer braafjes alle clichés van het genre, en het is enkel dankzij het deftige acteerwerk van de cast en de “leuke” atmosfeer die de film uitademt dat R.I.P.D. niet in zijn geheel gebuisd wordt.

BEELD EN GELUID
Waar de film zelf maar net met de hakken over de sloot geraakt kunnen we dit niet zeggen van de technische kwaliteit van de transfer. Het beeld ziet er werkelijk schitterend uit met regelmatige momenten dat onze kaken letterlijk naar beneden vielen en we zelfs bij het tweedimensionale beeld het idee kregen van naar een 3D transfer te kijken. De kleuren zijn vol en fel waar nodig, maar huidtinten blijven wel zeer natuurlijk. Het niveau van detail en scherpte is enorm hoog – waardoor je natuurlijk dat 3D-effect krijgt, zelfs in 2D – en als enig kleine minpuntje kunnen we enkel maar opmerken dat de zwartwaarden hier en daar het een klein beetje laten afweten.

Het geluid is evenzeer indrukwekkend met goed gebruik van de verscheidene kanalen en deftige positionering waardoor we een actieve ambiance krijgen die perfect aansluit bij de actie op het scherm. Dialogen worden nooit verdrukt door de rest van het geluid en ook de muziek helpt goed mee met het creëren van atmosfeer. Echter, ook hier een klein minpuntje waardoor we geen perfecte score geven: alhoewel de lagen tonen deftig meewerken had het net dat tikkeltje meer mogen zijn. Al bij al wel excellent, maar net niet perfect.

EXTRA’S
Als je de back cover bekijkt krijg je het idee dat er nogal wat interessante extra’s aanwezig zijn maar dit is slechts schijn en dat wordt al snel duidelijk als je weet dat de langste “extra” een 10 minuten durende alternatieve opening van de film is. Naast nog wat verwijderde/alternatieve scènes krijgen we een 8 minuten durende promotionele “Making Of”, 4 minuten gag reel, 8 minuten over de CG en camerawerk van de climax van de film, 7 minuten interviews over de vorm waaronder Nick, Roy en Deados zich onder ons begeven, 6 additionele minuten over Nick en Roy’s vorm op Aarde, nog eens 6 minuten over de choreografie en CGI, en dan nog een minuutje over alternatieven voor Nicks “avatar” in de finale scène. Al bij al nogal promotioneel en zogezegd “grappig” van aard.

CONCLUSIE
R.I.P.D. is een flagrante rip-off van Men in Black en Ghostbusters die niets aan het genre toevoegt en enkel erin slaagt om niet gebuisd te zijn vanwege het goede acteerwerk en de leuke atmosfeer die naar voren gebracht wordt die de gemiddelde kijker wel zal kunnen appreciëren. Wie op zoek is naar echte kwaliteit, originaliteit en verrassingen kan echter beter iets anders zoeken.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: