R.I.P.D.

Nadat politieagent Nick bij een inval neergeschoten wordt door zijn partner Hayes komt hij niet terecht in het hiernamaals maar bij de “R.I.P.D.” (Rest In Peace Department). Blijkbaar hebben de gezaghebbers in het hiernamaals een eigen politiedepartement en min of meer corrupte agenten krijgen de kans om alsnog in de hemel te geraken als ze een (hele) tijd doorbrengen op Aarde waar ze zogenaamde “Deados” moeten opjagen, geesten die erin slaagden om het hiernamaals te ontsnappen en nu op Aarde rond blijven dwalen met allesbehalve goede voornemens.

Nick wordt samen op pad gestuurd met Roy, een excentrieke oudgediende van het R.I.P.D., en nadat ze Nicks begrafenis even bezocht hebben om hem in het reine te laten komen met zijn overlijden kan het echte werk beginnen. Zodra de eerste Deados echter ingerekend zijn wordt het al snel duidelijk dat er iets groots op til is…

Voor te beginnen aan deze bespreking zijn we even op imdb.com gaan kijken om zekerheid te hebben, en inderdaad: noch de regisseur noch de schrijvers hebben ook maar iets te maken gehad met de “Men in Black” films. Waarom zijn we dit gaan checken? Wel, als je R.I.P.D. bekijkt kan je bijna niet anders dan het idee krijgen dat dit gewoon Men in Black is met ondoden (aka Deados) in plaats van buitenaardse wezens…

Zowat alle elementen van de bekende reeks met Will Smith en Tommy Lee Jones worden klakkeloos overgenomen, en zelfs de stijl van het camerawerk is gelijkaardig. Originaliteit is dan ook ver te zoeken, en dat de plot lijkt op gaten waar wat kaas rond hangt helpt ook al niet. Verrassingen zal je niet tegenkomen, de film volgt zeer braafjes alle clichés van het genre, en het is enkel dankzij het deftige acteerwerk van de cast en de “leuke” atmosfeer die de film uitademt dat R.I.P.D. niet in zijn geheel gebuisd wordt.

R.I.P.D. is een flagrante rip-off van Men in Black en Ghostbusters die niets aan het genre toevoegt en enkel erin slaagt om niet gebuisd te zijn vanwege het goede acteerwerk en de leuke atmosfeer die naar voren gebracht wordt die de gemiddelde kijker wel zal kunnen appreciëren. Wie op zoek is naar echte kwaliteit, originaliteit en verrassingen kan echter beter iets anders zoeken.